După ridicarea restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, a luat amploare numărul cazurilor de viroze respiratorii. Pe lângă acești pacienți, la cabinetele medicilor de familie și ale medicilor specialiști se prezintă tot mai mulți bolnavi de gripă. Cum acționăm și cum ne protejăm?
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 594, ediția print
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, numai în săptămâna 14 – 20 martie, au fost înregistrate la nivel național 557 cazuri de gripă clinică. Numărul cazurilor de gripă din această perioadă este mult mai mare anul acesta, comparativ cu anul trecut când se înregistrau 12 astfel de cazuri. În aceeași perioadă, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 64.058, cu 36,6% mai mare comparativ cu cel înregistrat în săptămâna similară din sezonul precedent (46.882) și cu 19,9% mai mare față de săptămâna anterioară (53.402), conform datelor INSP.
Cum ne protejăm?
Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, și în special prin gripă. Mai mult decât oricând, este nevoie să respectăm un regim de viață cât mai sănătos. Asta înseamnă că trebuie să avem o alimentație bogată în proteine, legume și fructe, odihnă și mișcare (adică mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse). Toate aceste măsuri ne vor ajuta să ne menținem un organism mult mai rezistent în fața virusurilor respiratorii sezoniere. Specialiștii ne mai recomandă să evităm deplasările în locuri aglomerate care pot creea premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor afecțiunilor existente, mai ales dacă avem o vârstă înaintată sau deja ne confruntăm cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii. Și purtarea măștii în spații închise ne poate ajuta, condiția este să acopere atât nasul cât și gura.
Când poate fi gripa periculoasă
Rețineți! Gripa poate fi mult mai periculoasă anul acesta deoarece în paralel cu virusul gripal, circulă și coronavirusul SARS-CoV-2. Suprapusă cu noul coronavirus, gripa sezonieră poate duce la deces. Persoanele cele mai expuse riscului de a dezvolta forme severe de boală sunt cele care au:
- o problemă cardiacă,
- o problemă de respirație sau dificultăți de respirație, inclusiv astm pentru care necesită luarea regulată de inhalatori sau tablete pe bază de steroizi,
- o boală de rinichi,
- imunitate scăzută din cauza bolii sau tratamentului (precum tratament cu steroizi sau pentru cancer) sau care au contact apropiat sau locuiesc împreună cu o persoană din acest grup,
- o boală de ficat,
- diabet,
- au avut un atac cerebral (sau un mini atac cerebral),
- o dizabilitate de învățare,
- o afecțiune neurologică, precum scleroza multiplă,
- paralizie cerebrală sau sindrom post-poliomielită,
- masă corporală mare.