”Rețetele bunicii” i-au încântat cu gustul lor pe brăneștenii prezenți la eveniment
Nu cred că este cineva care să nu-și aducă aminte de gustoasele mâncăruri pregătite de bunica, în vremea copilăriei. Mâncăruri cu un gust aparte, gătite cu ingrediente naturale, din grădină, cu carne de la animalele crescute în bătătură, hrănite sănătos, care dădeau o savoare de neuitat bucatelor.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 672, ediția print
La aceste momente de neuitat s-a gândit și Asociația „Helios” – Tradiții și Obiceiuri, sâmbătă, 30 septembrie, când a organizat a doua ediție a Festivalului gastronomic „Rețete din sertarul bunicii”, la stadionul din satul Pasărea. Ei bine, evenimentul a fost unul care va rămâne în amintirea participanților, atât concurenți, cât și vizitatori, care s-au înfruptat pe săturate din preparatele expuse, jurizate de nimeni altul decât chef Horia Vârlan, unul din fiii comunei Brănești.
Totul a fost „condimentat”, ca să folosim un cuvânt din domeniu, de un program artistic susținut de Grupul „Helios” alcătuit din elevi ai Liceului Teoretic „Traian Lalescu”, coordonat de președintele Asociației „Helios” Catălina Teodorescu și de Denisa Olteanu, în colaborare cu 4 fete de la Seminarul Teologic „Sfânta Filofteia”, din Brănești.
După cum ne-a declarat Denisa Olteanu, cel mai mic membru al grupului are 1 an și două luni și știe doar să bată din bețele de sucitori, iar cel mai mare are 16 ani.
Preparate de te lingeai pe degete
Festivalul gastronomic a adunat circa 20 de participanți, mulți dintre ei copii, dar și părinți care i-au ajutat pe cei mici să gătească preparate cât mai gustoase. Astfel, am văzut aici expuse pizza după rețeta bunicii (rețetă din Brănești!!!), pufoasă și apetisantă, zacuscă, pateu de ficat „de casă”, salată de vinete „á la Brănești”, chec, dulceață de pepene roșu, o specialitate brăneșteană, scovergi, pâine de casă pufoasă și gustoasă, țuică, iepure la ceaun care îți lăsa gura apă, castraveți murați, tocană cu ceapă și pui de țară, turte și multe altele. Asta la capitolul preparate gătite… Pentru că, următorul „stand” era plin de dulciuri! Mai exact, erau expuse acolo cornulețe cu rahat, plăcinte cu mere, cozonaci, chec, „nuci”, papanași, clătite, și prăjituri din biscuiți și fulgi de cocos, cu cacao.
Premii, pentru cele mai gustoase preparate
După ce juriul, alcătuit din chef Horia Vârlan, președinte, Alexandru Rădună, secretar, și Madălina Prisecară a degustat „la greu”, cum se spune, din toate produsele, a dat note pentru fiecare produs expus și a stabilit câștigătorii.
Au fost trei premii, pentru locurile I, II și III, dar și trei premii speciale.
Primii trei clasați au fost premiați cu ustensile de bucătărie, iar premiile speciale, pentru copii, au constat în obiecte dedicate acestora.
„Particip pentru a doua oară la evenimentul organizat de Asociația „Helios”. De această dată, s-au implicat atât copiii, cât și părinții, care i-au ajutat să pregătească preparate tradiționale, specifice locului, care nu prea se mai gătesc în zilele noastre. Important este că sunt aici brăneșteni care se adună și se simt bine împreună”, ne-a spus chef Horia Vârlan.
PREMIUL I: Marin Cristina – preparatul a fost „iepurele la tuci” (rețeta aparține bunicii din partea tatălui);
PREMIUL II: Dragomir Nicoleta – preparatul a fost „cozonac” (rețeta aparține mamei sale);
PREMIUL III: Doroșenco Darius – preparatul a fost „tocăniță de pui cu ceapă” (rețeta aparține bunicii, dar a lucrat cu tatăl său) – băiețelul a jumulit puiul pentru tocană;
PREMIU SPECIAL: Bratosin Briana – preparatul a fost „pizza cu aluat foarte pufos” (rețeta aparține bunicii sale);
PREMIU SPECIAL: Olteanu Maria Cristina
Anastasia – preparatul a fost „cornulețe cu mere și scorțișoară” (rețeta aparține mătușii sale);
PREMIu SPECIAL: Țuțui Maria Izabela – preparatele au „fost salata de vinete”, „pateu de casă” (rețeta bunicii) și „must” (rețeta bunicului).