Balotești

17 septembrie 2016 va rămâne în memoria comunității de la Balotești, adunată pe strada Trifoiștei să petreacă la Festivalul toamnei, datorită spectacolului plin de suprize muzicale oferit de Primărie și Consiliul local.

Text și foto:  Cristina Bunea

„Sunetul muzicii”, singuri acasă

Corul de copii „Sunetul Muzicii”, înființat și condus de profesoara Cristina Manoliu, a fost prima supriză și nu doar pentru recentele premii câștigate la un festival de profil de la Mioveni, Argeș, sau de la Sankt Petersburg, Rusia. Surpriza a fost că au venit însoțiți doar de părinți, căci profesoara lor, Cristina Manoliu, era plecată din țară. Iar copiii, atât de bine antrenați, au urcat singuri pe scenă și au evoluat fără cusur, încurajați atât de copiii din Balotești veniți să-i vadă, dar și de primarul Cristian Ștefan Pretorian și de viceprimarul Ionuț Țigănașu, pe care i-am regăsit în public, cu ochiul aparatului de fotografiat.

 

Ansamblul Săftica și Rareș Florescu

Micul ansamblu condus de profesorul Marius Florescu din Săftica a antrenat publicul spre muzica tradițional românească, spre bucuria copiilor, dar mai ales a adulților care începuseră să danseze la auzul muzicii micilor artiști. Excepționalul Rareș Florescu și vioara lui fermecată au electrizat publicul cu ritmuri diverse și bucuria spectatorilor a fost și mai mare atunci când Rareș a coborât de pe scenă în mijlocul mulțimii, dovedind că a luat lecții de cucerire completă a publicului de la artiștii consacrați.

Muntenia, Moldova și Ardealul…

Și pentru că am adus vorba despre artiștii consacrați, impresarul Silviu Lăpădat, care s-a ocupat și la Balotești ca scena să găzduiască nume importante, le-a invitat la Festivalul toamnei pe trei doamne speciale ale cântecului tradițional românesc: Irina Loghin, Mioara Velicu și Elena Merișoreanu. Până la intrarea în scenă, Irina Loghin și Elena Merișoreanu au stat în spațiul rezervat invitaților și, cu o bunăvoință ieșită din comun, au acordat autografe și s-au lăsat fotografiate alături de fanii lor de vârstă mai mică sau mai mare. Și, sincer, am fost foarte bucuroasă că, în această perioadă încă tulbure din punct de vedere muzical, în fața acestor două doamne încă mai este coadă la autografe, mai ales din partea copiilor. În momentul în care Sorina Ioniță, care s-a ocupat de prezentarea spectacolului, a anunțat-o pe Irina Loghin, o explozie de bucurie s-a auzit din public. Și pentru că energia a fost pozitivă iar publicul a cântat împreună cu Domnia sa, Irina Loghin le-a dăruit două cântece interpretate ”a capella”, adică fără acompaniament muzical, dovadă că vocea îi este încă puternică. Am plecat de lângă scenă la un moment dat căci m-au impresionat oamenii care o ascultau ori cu ochii în lacrimi, ori cu lacrimile șiroind pe obraz de-a dreptul. Deși venise de multă vreme, Elena Merișoreanu i-a cedat cu prietenie intrarea în scenă colegei Mioara Velicu, care a adus la Balotești muzica ritmată specifică Moldovei. Nu puteau lipsi o piesă celebră în care Mioara Velicu imită la perfecțiune o trompetă și, apoi, celebra „Hai Catrină și-mi arată”, interpretată din mijlocul spectatorilor care au înconjurat-o pe Mioara Velicu cu trei inele de hore. Momentul folcloric a fost încheiat de maiestuoasa reprezentantă a Țării Hațegului, Elena Merișoreanu, care, pe lângă piese celebre Hațegului de unde provine, a închis în forță capitolul muzicii tradiționale prin piesa ”Noi suntem români”, pentru care a folosit și tricolorul pe care îl avea ca accesoriu la costum. Superb a fost momentul! Și mai este ceva de spus: tot respectul pentru aceste doamne cu vârste între 60-80 de ani care…nu se lasă de muncit.

 

Muzica tinerilor

Electrizanta trupă Gipsy Casual a deschis momentele de muzică adresate generației tinere, continuată apoi de frumoasa și foarte apreciata interpretă Oana Radu, al cărui nume a fost scandat îndelung preț de câteva minute, înainte de intrarea în scenă. Lidia Buble a venit să cânte și la Balotești, după ce cântase la București, la aniversarea celor 557 de ani ai orașului și show-ul ei a fost extrem de bine primit, iar costumul de scenă foarte apreciat.

 

Iris sau muzica fără vârstă

Efortul Primăriei Balo­tești de a oferi locuitorilor un spectacol de neuitat s-a materializat și prin invitarea legendarei trupe IRIS, care a încheiat Festivalul toamnei. Până la intrarea în scenă, cei doi chitariști, Doru Borobeică și Valter Popa, și-au acordat chitările în spatele scenei pentru ca riff-urile lor să fie impecabile alături de solistul Cristi Minculescu. Și au fost! Un privilegiu rar pentru mulți locuitori ai Baloteștiului să vadă acasă o trupă rock care a scris istorie în muzica românească. La mulți ani, Balotești!