Un act normativ publicate recent în Monitorul Oficial prevede că firmele care au sediul social sau punctele de lucru în localităţi cu cel puţin 50.000 de locuitori vor putea obţine o finanţare de până la 900.000 de lei.

Suma reprezintă cel mult 80% din cheltuielile eligibile, pentru instalarea unor puncte de încărcare a mașinilor electrice. Măsura urmărește stimularea utilizării vehiculelor mai prietenoase cu mediul și crearea, până la finalul anului, a peste 800 de prize pentru mașinile electrice. Prin Programul „Infrastructură de alimentare verde” autorităţile urmăresc instalarea a 6.000 de puncte de alimentare, în următorii patru ani, 840 dintre acestea urmând să fie montate până la finalul anului în curs, după cum urmează: 420 de stații de încărcare cu putere normală, egală cu 22 kw curent alternativ, și alte 420 de stații de încărcare rapidă, însemnând un transfer de energie electrică către un vehicul electric sau electric hibrid plug-in, la o putere mai mare de 22 kW curent continuu sau curent alternativ.

 

Infrastructură pentru „alimentare verde”

 

Programul stabilește condiţiile de finanţare a reţelei de alimentare a mașinilor electrice, astfel încât primăriile din localități cu cel puţin 50.000 de locuitori, instituțiile publice și agenții economici din astfel de orașe, dar și agenții economici ale căror sedii sociale sau puncte de lucru au acces direct la autostrăzi, drumuri europene și drumuri naționale să poată aplica la Autoritatea pentru Fondul de Mediu (AFM) pentru instalarea unor puncte de încărcare destinate mașinilor electrice. Fiecare beneficiar va putea primi, astfel, o finanţare a 80% dintre costurile unui proiect de instalare a prizelor, suma maximă pe care o poate solicita și obţine un agent economic fiind de 90.000 de lei (aproximativ 200.000 de euro). Locaţiile ce pot fi dotate cu puncte de încărcare normale sau rapide (chargere) sunt: parcările publice; parcările destinate sau care deservesc punctelor de interes public (baze sportive, săli de spectacole, instituții publice, centre comerciale, unități hoteliere, gări, aeroporturi, benzinării); parcările cu acces direct la autostrăzi; drumurile naționale sau europene.