Plăți de 350 de milioane de euro pentru POIM

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat că în a doua parte a anului urmează să fie efectuate plăți în valoare de 350 de milioane de euro pentru fazele unor proiecte din programul de infrastructură mare – POIM.

Cristian Ghinea a contrazis opinia Consiliului fiscal potrivit căreia absorbția fondurilor europene este zero. „Consiliul fiscal spune că bugetul are prevăzute 12 miliarde de lei pentru cofinanțare, din care execuția bugetară a tras 600 de milioane de lei. (…) Spune Consiliul fiscal — dacă ați consumat doar 600 de milioane cofinanțare până acum, ce veți face ca să atingeți cifra de 12 miliarde de lei care este în buget? Și spune Consiliul fiscal că este sceptic că vom atinge această execuție bugetară. Este o opinie întemeiată, doar că îi lipsesc anumite informații, pentru că, până acum, am lucrat foarte mult la fazarea proiectelor, continuarea proiectelor din exercițiul bugetar trecut”, a spus ministrul.  Ministrul a dat mai multe exemple de proiecte din cadrul POIM unde vor fi făcute plăți în 2016.

 

Proiectele, aprobate în iulie de CE

„(…) Aceste proiecte au fost aprobate în iulie de Comisia Europeană, proiectele mai mari de 50 de milioane de euro trebuie aprobate de CE. S-a terminat pentru cele mai multe dintre ele această aprobare și urmează, în a doua parte a anului, să fie făcute plățile. Și aici vorbim de proiecte fazate din programul POIM, programul de infrastructură mare, de 350 de milioane de euro“, a explicat Cristian Ghinea. El a dat exemplu Autostrada Sebeș — Turda, unde se estimează plăți concrete în acest an de 200 de milioane de lei. „La fel pentru Timișoara — Lugoj, plăți estimate în acest an sunt de 10 milioane de euro, pentru această autostradă care include și centura ocolitoare a Timișoarei. Este aproape finalizată, deci va fi finalizată în acest an și vor fi făcute plățile”, a arătat Ghinea.

 

IGSU va primi echipamente noi

El a adăugat că, pe lângă proiectele fazate, care le continuă pe cele din exercițiul financiar anterior, sunt și proiecte noi. Unul dintre acestea prevede cumpărarea de echipamente noi pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), și care va absorbi 60 de milioane de euro.

 

„Am semnat fazarea proiectului de laser de la Măgurele, unde vorbim de încă 174 de milioane de euro și lucrările încep deja să fie făcute. Am primit o factură de 88 de milioane de lei de la Institutul de Cercetări de la Măgurele. Toate aceste lucruri mă fac să fiu mult mai optimist decât Consiliul fiscal, anume că vom folosi aceste 12 miliarde de lei pentru cofinanțare, (…) deci vorbim de cofinanțare din bugetul național. Când vorbim de bani europeni, aceste proiecte sunt plătite din prefinanțarea primită de 1,6 miliarde de euro din partea Comisiei Europene. (…) Deci toate aceste proiecte sunt plătite, în momentul în care vorbim, din prefinanțarea pe exercițiul 2014 — 2020 care este în țară de 1,6 miliarde de euro. Nici vorbă că nu se mișcă proiectele”, a mai declarat Cristian Ghinea.