Elevii și profesorii din lumea întreagă au sărbătorit sâmbătă, pe 5 octombrie, Ziua Internațională a Educației. Școlarii, preșcolarii și cadrele didactice din comuna Grădiștea au celebrat această zi printr-un eveniment dedicat în exclusivitate educației pentru sănătate.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 472, ediția print

Pentru câteva ore bune, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului s-au aflat în mijlocul copiilor și dascălilor de la Grădiștea. Ei au desfășurat o nouă ediție a campaniei de prevenție și educație pentru sănătate. Nu mai puțin de 300 de elevi de la Școala Generală nr. 1 din localitate au învățat, direct de la profesioniștii în domeniu, cum să-și păstreze starea de sănătate, cum să identifice și să combată toate formele de agresiune. Medicii și asistenții le-au oferit cele mai bune sfaturi de sănătate fizică și emoțională. La final, toți copiii au primit daruri din partea voluntarilor. Astfel, învățăceii au plecat acasă nu numai cu informațiile prețioase, ci și cu o gamă variată de produse care-i vor ajuta să trăiască mai frumos și mai sănătos.

Elevii: STOP bullying-ului!

Acțiunea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului a fost îmbrățișată cu mare bucurie de micii beneficiari. “A fost o activitate foarte frumoasă și foarte importantă pentru noi, copiii, dar și pentru adulți. Azi am învățat cum să ne spălăm corect pe dinți și cum să ne controlăm emoțiile în momentele de furie”, ne-a spus unul dintre elevi. “Pe mine m-a impresionat cel mai mult când s-a vorbit despre bullying. Este important să avem aceste noțiuni pentru a putea evita conflictele. Nimeni nu trebuie să fie agresiv”, ne-a explicat un alt elev, încântat și dornic să mai participe la o astfel de campanie. “A le prezenta copiilor noțiunile de bullying este foarte important.  Odată veniți la școală, copii se întâlnesc cu acest fenomen într-o măsură mai mare sau mai mică și e important să știe ce să facă, să își dea seama că nu este ceva normal și nu trebuie să tolereze răutățile celor din jur”, ne-a explicat psihoterapeutul Raluca Simion, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Părerile elevilor au fost împărtășite și de cadrele didactice. “Mă bucur că au putut participa majoritatea copiilor noștri. Teoretic știm foarte multe, dar practic aplicăm puține. Sunt convinsă că astăzi elevii au conștientizat ce înseamnă acest fenomen de bullying, care sunt normele de igienă, prin materialele pe care le-au urmărit. Sunt convinsă că vor conștientiza și vor putea să facă față diverselor situații în care vor fi puși”, ne-a spus prof. Ionela Dobre, directorul Școlii Gimnaziale nr.1, din Grădiștea. De altfel, și părintele Alexandru Popescu, parohul Parohiei Grădiștea, a subliniat necesitatea acestui program pentru copii.

“Este un moment de mare bucurie și de binecuvântare pentru noi. Întotdeauna Biserica ne-a învățat că adevăratul creștin are grijă de suflet, dar nu neglijează niciodată trupul. Prezența voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului în  aceste zile când avem și Ziua Educației întregește această zi cu educația pentru sănătate. Ne-am bucurat de implicarea școlii, ne-am bucurat de receptivitatea copiilor. Avem nevoie de educație pentru sănătate în mediul rural”, ne-a spus părintele Alexandru Popescu. “Au participat copii de vârstă școlară și preșcolară, dat fiind faptul că ei recepționează mult mai ușor informația, nu au implementate încă obiceiurile nesănătoase și pun în practică mult mai ușor cele învățate. Măsurile preventive sunt mai greu de acceptat de către populația adultă, care are bine înrădăcinate obiceiurile zilnice. Necesitatea Campaniei de Prevenție și Educație pentru Sănătate a apărut în timpul Campaniei Sănătate pentru Sate. Foarte multe dintre cazurile constatate pe parcursul Campaniei Sănătate pentru Sate au avut drept cauză principală lipsa educației sanitare, stomatologice sau igieno-dietetice. Campania are ca scop reducerea cazurilor de îmbolnăvire și creșterea calității vieții, în special în zonele rurale. Au fost desfășurate 66 de acțiuni, în județele Ilfov, Prahova, Argeș, Giurgiu, Olt, Vrancea, Brăila, Buzău, Brașov, Maramureș, Cluj, Teleorman, Municipiul București și Republica Moldova – raionul Cahul, având ca beneficiari 14.836 de persoane”, ne-a explicat Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

“Copiii sunt viitorul, iar viitorul depinde de educația pe care le-o oferim noi, acum. Mă bucur nespus că voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt astăzi alături de noi și ne ajută să-i pregătim pentru o viață sănătoasă. Școala noastră se bucură de prezența Patriarhiei Române care, cu darurile ei prețioase, vine în sprijinul copiilor în multe situații. Le mulțumim voluntarilor și tuturor celor ce s-au gândit la binele copiilor noștri”, ne-a spus Florinel Radu, viceprimarul comunei Grădiștea.