Gradele tot mai puține din termometre aduc cu sine respirația îngreunată de guturai, nas înfundat ș.a.m.d. Dacă vrei să te bucuri de o vacanță de sărbători cu adevărat liniștită și de o iarnă ca-n povești, pe lângă alimentația echilibrată, ponderată, trebuie să-ți îngrijești și sănătatea căilor respiratorii.

O respirație corectă, sănătoasă, îți poate prelungi viața. Buna oxigenare susține sistemul cardiovascular, creierul și funcțiile de bază ale organismului. Imunitatea crescută este cea care te ajută să respiri bine, chiar și atunci când e frig și stai toată ziua afară, la tăierea porcului, la grătarul pentru petrecerea de sărbători sau la treburile gospodărești. Chiar dacă suntem în Postul Crăciunului, ai toate șansele să-ți fortifici rezistența organismului la tulburările respiratorii. 

1. Alungă efectele stresului printr-un somn odihnitor 

Începe prin a dormi suficient. Cele opt ore de somn din timpul nopții îți îmbunătățesc starea de sănătate a întregului organism și, implicit, calitatea vieții de zi cu zi. Dr. William Schaffner, de la Școala de Medicină din Nashville (Tennessee, SUA), spune că un somn bun, liniștit, odihnitor alungă efectele negative ale stresului, ajutând sistemul imu­nitar să funcționeze la cote maxime. 

2. Ia-ți pauze de mișcare 

Nu omite activitatea relaxantă. Și în zilele în care ești extrem de ocupat să-ți exerciți îndatoririle de serviciu, să te dedici familiei sau să rezolvi diverse probleme, rezervă-ți timp pentru mișcare. Exercițiile fizice, urcatul și coborâtul scărilor, mersul pe jos în aer liber (chiar și atunci când temperaturile scad sub zero grade Celsius, evident dacă nu ai restricții de la medicul specialist pentru anumite suferințe fizice), vor adăuga un plus de sănătate căilor respiratorii. Cel puțin o jumătate de oră pe zi e bine să ți-o petreci desfășurând activități relaxante. 

3. Bea ceai ca să-ți fortifici respirația 

Hidratarea are un rol extrem de important pentru menținerea sănătății respiratorii și în această perioadă a anului. Iar cea mai eficientă metodă de hidratare este consumul de apă plată, ceaiuri sau sucuri naturale de fructe și legume, preparate de tine acasă. Ceaiurile sunt foarte bune acum, mai ales dacă ai stat multe ore în frig, pentru că te încălzesc, îți cresc temperatura corpului. Iată câteva ceaiuri care au proprietăți imuno-stimulante! 

  •  ceaiul de mușețel cu lămâie și îndulcit cu miere, 
  •  ceaiul de ghimbir ras, 
  •  ceaiul de cătină, 
  •  ceaiul de pătlagină,  
  •  ceaiul de podbal,  
  •  ceaiul de cimbru,  
  •  ceaiul de măceșe, 
  •  ceaiul de merișoare,  
  •  ceaiul de ceapă. 

Dacă ți-ai aprovizionat cămara cu ceapă, din toamnă, e tocmai bine. O poți folosi pentru prevenția virozelor de sezon. Taie trei-patru cepe în sferturi, fierbe-le într-o jumătate de litru de apă aproximativ zece minute și bea tot lichidul într-o singură zi, porționat, în pahare ­mici. Sucul de citrice și legumele verzi sunt benefice pentru respirație și sănătatea plămânilor. 

4. Respiră corect

Exercițiile de respi­ra­ție te vor ajuta mult. Stai jos, într-o poziție relaxantă și inspiră profund. Inspiră lent cât de mult poți, apoi expiră normal.  Relaxează-te câteva secunde și reia inspirațiile profunde. 

Exersează respirația corectă de câte cinci-șase ori. Dacă ai o senzație de ușoară amețeală înseamnă că ai făcut exercițiul corect.