Pentru o comună, redenumită oraș, situată ca printr-un miracol în Uniunea Europeană, chiar dacă mai pe margine, ne referim la Pantelimon, Orientul pare la el acasă. Ca și zicala cu ce-i mai trebuie chelului? Păi pază și securitate ca la sediul NATO din Kabulul asediat de talibani.
Nu! Încă n-au ajuns elicopterele Apache pe cerul orașului ilfovean iar de pe acoperișuri lipsesc bateriile de rachete Patriot, care să păzească urbea de invazia teroriștilor de prin grotele asiatice. Însă, cu titlul preventiv, că tot arată Pantelimonul precum Kabulul după un atac cu rachete SS-20 și obuze lansat de talibani, primarul, precaut ca tot românul și-a luat măsuri drastice de protecție. “Mă, dacă intră care-cumva vreunul dintre contracandidaţi să îmi fure proiectele mele de faraon ce mă aflu?”. Nu erau îndeajuns poliţistii locali, nu erau suficiente camerele de luat vederi care îi răpeau tot timpul de lucru edilului, căci stătea toată ziua cu ochii-n monitoare. Grija „părintească” a primarului faţă de propriile proiecte care ar fi propulsat Pantelimonul în topul celor mai vizitate oraşe din România, dacă nu cumva chiar din Europa, nu îl lăsa să doarmă.
Și cum oile de numărat, fie albe sau negre riscau să se epuizeze, iar fantasmele nopții căpătau dimensiuni apocaliptice, la scăpăratul zorilor, pantelimonenii, asemenea înaintașilor lor eleni, au fost treziți de cunoscut strigăt: „Evirka”. Primul edil al comunei găsise soluția celei mai adânci liniști și a viselor netulburate de tot felul de riscuri majore: pază privată, bodyguarzi înarmați până-n dinți, asta până când în viitorul mandat, pe care n-o să-l mai apuce însă, ar fi dublat paza primăriei cu un șanț de apă plin de crocodili fioroși, care l-ar fi fi făcut chiar și pe Mazăre să se simtă un fraier cu palmierii lui uscați după prima iarnă.
Aşa că de la 1 mai 2012 poarta Primăriei din Pantelimon este păzită mai abitir ca intrarea în Fort Knox. Ce nu erau oamenii lăsaţi înainte să intre, acuma trebuie să declare şi laptele matern, cantitatea ingurgitată şi perioada, ca să aibă acces la serviciile publice, altfel gratuite şi la îndemâna oricui.
Sau poate că este o mişcare făcută în vederea fraudării alegerilor locale, când nu strică să ai la dispoziţie o mică armată privată pe banii fraierilor care vin la vot. Mai schimbi o urnă, mai numeri un teanc de voturi pe sub masă, mai pui o ştampila pe un teanc de 100 de voturi, totul e să fii păzit şi să ai liniştea necesară. Deci din nou, se poate aplica ideea cu Jandarmeria Română, bani să ai ca să-i plăteşti. Sau de ce nu, se poate apela şi la servicile Legiunii Străine, să-l păzească pe Ivan şi harta către comoara din abisul lacului de peste drum de comună.
Asta ca să nu mai spunem că primarul își bate joc, pe faţă, de angajaţii Poliţiei Locale, plătiţi când şi când, cu salariul minim pe economie, 740 de lei, în timp ce la firma particulară de pază pentru un agent de la un singur post fix sunt necesari cel puţin 3.000 de lei, mai ales la o firmă cu ştaif, cum a ales primarul. Nu este greu de ghicit ce-o fi în inima şi în gândurile poliţistilor locali din Pantelimon când văd statele de plată babane ale agenţilor privaţi, bani veniţi tot de la bugetul local…