Guvernul ne arde la buzunare în 2014   

Anul Nou a venit cu un nou val de scumpiri. Chiar din prima zi a anului plătim mai mult pentru combustibil, gaze, energie electrică și bineînțeles, alimente. Iată la ce trebuie să ne așteptăm, începând din această lună!

Români, pregătiți buzunarele! Transportul, mâncarea și toate serviciile de care vom avea nevoie în acest an, ne vor costa mai mult. Prețul benzinei, motorinei, al energiei electrice, gazelor naturale și al serviciilor anexe a crescut simțitor, de la 1 ianuarie. Ca și cum toate aceste scumpiri n-ar ușura suficient buzunarul sărman al omului de rând, Guvernul a introdus și taxe noi sau le-a majorat pe cele existente deja. De pildă, bijuteriile din aur sau din platină vor fi impozitate cu 1 € sau 2 € pe gram, în funcție de numărul de karate. La rândul lor, deținătorii de arme de vânătoare vor plăti o taxă cuprinsă între 500 și 1.500 de €, suma fiind stabilită după valoarea armei. Iar veștile nu sunt deloc îmbucurătoare nici pentru fumători, consumatorii de băuturi alcoolice și restul populației. Până și serviciile uzuale au suferit majorări consistente.

 Lista marilor scumpiri ale anului 

 

  •  gazele – 11 lei în plus la mia de metri cubi; 
  •  benzina – 20 bani pe litru; 
  •  motorina – 20 bani pe litru;  
  •  energia electrică – 1% – ceea ce va aduce scumpiri de până la 15% la anumite produse și servicii;  
  •  acciza la tutun – 67% la mia de țigarete – pachetul de țigări ajungând să coste cu 50 de bani mai mult;
  •  acciza la băuturi alcoolice – 33% – ajungând la 1.000 de € pe suta de litri de alcool pur;
  •  bijuterii din aur sau platină – 1 € sau 2 € pe gram; 
  •  arme de vânătoare – între 500 și 1.500 €. 

 

Vom plăti mai mult și pentru pâine, carne și lapte    

Majorarea accizei la carburanți va crește inevitabil și prețurile alimentelor de bază, din cauza costurilor mai mari cu 10%-12% ale materiei prime. Se apreciază că laptele se va scumpi cu 5%-10%, grâul cu 15%, iar carnea cu până la 10%. Peștele și fructele de mare s-ar putea scumpi și ele cu până la 5%. Oricum, în România, alimentele de bază s-au scumpit încă de la finele anului trecut, mai mult decât în multe alte state europene.

 România, printre statele europene cu cele mai mari creșteri de prețuri 

Un raport al Comisiei Europene arată că țara noastră este o piață cu majorări semnificative de prețuri pentru ultima parte a anului 2013. Numai în luna noiembrie a anului trecut, s-au înregistrat majorări de preț la alimentele de bază cu până la 1,9% la carne, 2,8% la legume și 2,4% la pește și derivate din pește. Potrivit Comisiei Europene, creșteri de prețuri care au depășit media europeană s-au înregistrat și în Estonia (2,1%), Marea Britanie (2,1%), Germania (1,6%), Luxemburg (1,1%), Olanda (1,2%), Austria (1,5%).