Ghidul pentru linia de finanţare ”Solidar”, prin care întreprinderile de economie socială pot beneficia de finanţare europeană între 50.000 şi 100.000 de euro, prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), va fi publicat după 15 august, anunţă un secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

 Companiile care prin activitatea lor contribuie la rezolvarea unor probleme sociale sau ale unei comunităţi – respectiv întreprinderile sociale – pot primi un sprijin financiar între 50.000 şi 100.000 euro din fonduri europene, prin linia de finanţare denumită ”Solidar”. Schema poate sprijini 200 de întreprinderi de economie socială care au nevoie de formare, consiliere, dezvoltarea capacităţii, adaptarea locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi, transfer de know-how, parteneriate.

 După 15 august

Ciprian Necula, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, a declarat, potrivit Mediafax, că după data de 15 august va fi publicat ghidul pentru obţinerea de finanţare.

„Aşteptăm ca, în dezbaterea publică, să vedem şi opiniile beneficiarilor şi modul în care ar trebui să direcţionăm ­aceşti bani şi sper eu să avem contribuţii cât mai sănătoase din partea celor care au făcut afaceri sociale de succes. Imediat ce se termină, ca procedură, perioada de consultare, programul va fi revizuit în funcţie de comentariile şi sugestiile primite şi va fi lansat public. Deci, ne aşteptăm ca după 15 august să avem ghidul publicat”, a spus Necula.

Reprezentantul MFE a adăugat că prin linia de finanţare ”Solidar” se urmăreşte consolidarea şi dezvoltarea proiectelor care au fost deja începute în exerciţiul bugetar anterior.

„A fost un debut, în perioada 2007-2013, cu acest concept de economie socială, care este foarte funcţional în multe state europene. Este o alternativă, dacă vreţi, la economia mare, capitalistă, cu corporaţii. Este o metodă de succes în multe state precum Franţa, Spania, Italia, chiar şi mai aproape de noi sunt exemple foarte pozitive. În România, au fost multe întreprinderi de economie socială realizate în axa din POSDRU 6.1. Unele dintre ele au fost de succes, au rămas în picioare şi funcţionează, altele dintre ele, însă, au fost ratate.

 

Economia socială și ”preconcepţii tipic româneşti”

Economia socială presupune ca membrii unei comunităţi să participe împreună la o activitate economică pentru a genera impact în comunitatea lor.

În România, ponderea angajaţilor în sectorul economiei sociale este de 1,7%, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 6,5%, potrivit dateor MFE.

În opinia lui Necula, această situaţie este dată de anumite „preconcepţii tipic românești“ cu privire la întreprinderile sociale.

 

„Întreprinderile de economie socială reprezintă o alternativă la multe probleme pe care le avem în România. (…) Este un concept pe care noi trebuie să-l reînvăţăm pentru că l-am stigmatizat din cauza epocii apuse. Nu tot ce se întâmpla era negativ, dar când vorbești de economie socială, de cooperative, lucru împreună, te gândești automat la CAP-uri. Ele sunt private, acum, sunt afaceri ale comunităţii, ale membrilor comunităţilor”, a explicat Necula.