Fiecare părinte își iubește copilul mai mult decât pe sine. Tocmai de aceea, de multe ori, din dorința de a-ți proteja puiuțul și de a-l ajuta să crească și să se dezvolte frumos, armonios, îi faci mai mult rău decât bine. Atitudinea, mentalitatea și concepțiile tale servesc ca modele de comportament pentru mezinul familiei.
Prima școală e acasă. Iar dacă nu-i oferi cele mai corecte modele în sânul familiei, nu te aștepta să progreseze prea mult. Te vei mândri cu un copil inteligent, cu o personalitate puternică și un comportament demn de invidiat doar prin modelare și grijă permanentă. El se va dezvolta sănătos și va trece prin viață cu deschidere și curaj numai dacă va primi o educație de calitate. Nu uita! De la tine învață tipare de reacție și comportament. De aceea, trebuie să eviți să faci greșeli în educația lui. Iată câteva dintre greșelile majore pe care e musai să le eviți!
Pedeapsa cu bătaia
Prea multă severitate strică. Reproșurile pe un ton ridicat și corecția cu palma nu fac altceva decât să-i dezvolte un comportament agresiv. Ceea ce nu e de dorit.
Supraresponsabilizarea sau lipsa responsabilizării
Nu-ți folosi copilul pentru a avea un profit de pe urma lui. Îi furi copilăria. În acest mod se va maturiza mult prea devreme. Este normal să-l familiarizezi cu responsabilitățile încă de mic, dar cere-i ceea ce poate să facă la vârsta lui. Lasă-l să-și strângă jucăriile, să le așeze în ordine pe raftul destinat obiectelor de joacă etc. Ai grijă, să nu cazi în extrema cealaltă. Să nu pici în capcana de a-l proteja atât de mult încât, să-i faci tu totul. Dacă nu-i permiți să facă un minimum de activități prin care să-i dovedești că este o persoană separată, va crește și nu va avea capacitatea de a-și îndeplini propriile nevoi.
Lipsa dialogului
Oricât de mic ar fi copilul tău, privește-l ca pe un om mare. Cu nevoi, gânduri și sentimente pe care trebuie să și le exprime. Lasă treburile și grijile cotidiene la o parte pentru câteva minute și ascultă-i sufletul. Dialogați. Pentru el este foarte important să știe că poate conta pe tine, persoana cea mai dragă lui.
N-ai grijă de tine
Revin la ceea ce spuneam în deschiderea materialului. Ești un model pentru copil, lucru care te obligă să ai o grijă de sine deosebită. În calitate de părinte trebuie să fii matur emoțional, să nu ai neîmpliniri din propria copilărie, să nu ai conflicte interioare, pentru că ele vor reflecta asupra copilului. Ca să-ți ajuți copilul să crească, e nevoie să-ți vindeci rănile emoționale, să crești și tu. Altfel, puiul tău va crește haotic, neștiind și neînțelegând lucrurile esențiale despre oameni, relații interumane și viață. Sau… va avea o stimă de sine scăzută, alimentată de părerea proastă pe care o va avea despre părintele/părinții lui.