Gripa a făcut deja primele victime din acest sezon. O femeie din București și un copil din județul Sălaj au murit în urmă cu doar câteva zile, prin complicațiile bolii. Niciunul dintre ei nu avea vaccinul antigripal administrat înainte de a se îmbolnăvi. În condițiile în care medicii se așteaptă la o creștere a numărului cazurilor de gripă în perioada următoare, ar fi bine să știi cum să eviți să contractezi boala și cum să o combați, la nevoie.

 

Atențieee! Gripa ucide!!!

Gripa sezonieră provoacă anual între 291.000 și 646.000 de decese la nivel mondial, conform unei analize a datelor prelevate din 47 de țări, făcută publică, recent, de experți internaționali. Cifra depășește estimările de până acum potrivit cărora între 250.000 și 500.000 de oameni mor anual din cauza gripei sezoniere. ”Aceste descoperiri ne amintesc de gravitatea gripei și de faptul că prevenirea acesteia ar trebui să reprezinte o prioritate la nivel mondial‘‘, a subliniat într-o declarație Joe Bresee, director asociat pentru sănătate globală în cadrul Diviziei pentru Gripă a Centrului de control și prevenire a bolilor (CDC) din Statele Unite, coautor al studiului.

Boala se transmite prin picăturile de salivă

Gripa este o boală infecțioasă acută a căilor respiratorii cauzată de virusul gripal A sau B, care apare în izbucniri epidemice aproape în fiecare iarnă. Perioada în care infecția are o frecvență mai crescută este noiembrie-martie. Deoarece virusul gripal se găsește sub o mare varietate de subtipuri și tulpini, care se modifică de la an la an, chiar și persoanele vaccinate pot face gripă, dar severitatea bolii va fi mai ușoară, spun medicii. Boala se transmite foarte repede de la o persoană la alta, prin picăturile de salivă eliminate prin tuse, strănut, vorbire. Contagiozitatea este de 1-2 zile înainte și 4-5 zile după debutul bolii.

Pneumonia, cea mai gravă complicație

Gripa nu este doar ”o răceală‘‘ mai gravă cum ai fi tentat să crezi. Ea îți poate pune viața în pericol, mai ales dacă este asociată și cu alte probleme de sănătate sau dacă nu este tratată din timp și în mod corespunzător. Boala poate declanșa o serie de complicații la nivelul gâtului, nasului și plămânilor. Dintre toate, pneumonia este cea mai gravă. Însă, printre complicațiile severe se mai află și inflamarea mușchiului inimii, distrugerea țesutului muscular și chiar insuficiență renală și/sau respiratorie.

Vaccinarea este cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirii

Ministerul Sănătății derulează și anul acesta campania de vaccinare antigripală. Dozele de vaccin au ajuns la Direcțiile Județene de Sănătate Publică de unde au fost distribuite către medicii de familie care fac imunizarea populației în propriile cabinete. Prioritate la imunizarea gratuită o au persoanele cu un mare risc de îmbolnăvire. “Vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și se recomandă tuturor și mai ales celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire. Aceștia trebuie să solicite vaccinul gratuit”, avertizează specialiștii Ministerului Sănătății. Așadar, mergi la medicul de familie și cere să fii vaccinat! Chiar dacă vei face boala, vei fi ferit de complicațiile care pot cauza decesul.

Cum poți evita virusul?

  • Evitând să circuli în mijloacele de transport și/sau în zonele foarte aglomerate, care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariției complicațiilor afecțiunilor existente,
  • Stând departe de persoanele care tușesc și strănută în palmă sau direct în aer, fără să țină batista la nas și la gură,
  • Spălându-te cât mai des pe mâini,
  • Respectând un regim de viață sănătos. Încearcă să ai o alimentație bogată în proteine, legume și fructe, odihnă și mișcare – mers pe jos, cu bicicleta, fă patinaj sau desfășoară sporturi diverse,
  • Administrându-ți vaccinul antigripal.

Semnele gripei

  • Debut brusc, cu febră mare 38,5 – 40 de grade Celsius,
  • Frisoane,
  • Dureri de cap combinate cu stări de vomă,
  • Senzația de gât înțepenit,
  • Somnolență,
  • Dureri musculare,
  • Tuse seacă: numărul de consultări la camerele de gardă, solicitările la salvare, cererea de medicamente sunt foarte ridicate.