Civilizația, fără doar și poate, presupune un sumuum de condiții decente de trai. În secolul 21, toți suntem conștienți că aceste condiții se exprimă prin dezvoltarea, în locul în care trăiești, a unor structuri esențiale, cum ar fi rețelele de apă, canalizare, gaze și infrastructură rutieră. Toate acestea întrunite le-am putea numi „abecedarul” oricărui primar din România și nu numai.
În Ilfov, dezvoltarea localităților nu este unitară. Motivul principal îl constituie capacitatea bugetului local de a susține această dezvoltare. Sunt localități cu venituri substanțiale, care permit efectuarea unor investiții edilitare importante și există așezări mai puțin favorizate ale căror bugete de-abia, de-abia le permit edililor să le gospodărească. În aceste condiții, viața a demonstrat că, pentru a ține pasul cu suratele lor mult mai avute, aceste așezări au nevoie de o soluție esențială: un primar destoinic și chibzuit, care să știe cum să chivernisească banii comunității, spre folosul tuturor locuitorilor. Un astfel de edil a demonstrat că este și primarul comunei Gruiu, Ion Samoilă.
De 16 ani, în fruntea comunității
Ion Samoilă a fost ales pentru prima oară în funcția de primar, în anul 2000. De atunci, gruienii îl votează „într-o veselie”. Acum 4 ani, Ion Samoilă a adunat aproape 90% din voturile concetățenilor săi. Un fenomen, s-ar putea spune… Neamțu, pentru că așa îi zice întreaga suflare a comunei, dar și a județului, este foarte apreciat de oamenii așezării. Și, pesemne, porecla acestuia nu i-a fost dată la întâmplare. Pentru că una dintre trăsăturile sale esențiale este aceea de a face lucrurile „nemțește”, cum se spune. Adică, așezat, cu chibzuință, corectitudine și destoinicie. În 16 ani, comuna Gruiu a pășit, an de an, pe treptele dezvoltării și ale modernizării, în ciuda unui buget local ridicol de mic: 2,8 milioane de lei noi, adică vreo 28 de miliarde vechi. Cum a reușit asta Neamțu, în ciuda puținătății banilor din vistieria așezării, veți afla în continuare.
Din dragoste pentru locul în care s-a născut
Comuna Gruiu are un pitoresc aparte și o istorie pe măsură. Numai dacă amintim despre Mănăstirea Snagov care, deși se află pe teritoriul localității cu același nume, nu poate fi vizitată decât prin Siliștea Snagovului, sat aparținător de Gruiu și Mănăstirea Căldărușani, aflată în Gruiu, de pădurile și lacurile minunate care îmbrățișează așezarea și vom înțelege de ce personalități precum Ștefan Iordache, Sebastian Papaiani, Mugur Isărescu și mulți alții s-au îndrăgostit de aceste locuri unice. Tot așa și Ion Samoilă ne-a mărturisit că el s-a născut și a crescut pe aceste meleaguri pe care le îndrăgește mai presus de orice. „Eu nu am plecat nicăieri de aici din Gruiu, poate doar când am fost în armată. Nu m-au atras niciodată alte locuri”, spune primarul. În aceste condiții, este de la sine înțeles de ce Ion Samoilă a dorit să facă din locurile natale o localitate modernă, civilizată, în care oamenii lângă care a trăit vreme de peste 6 decenii să ducă un trai civilizat, să se bucure de confortul modernității.
Un om hotărât, un bilanț pozitiv
Începutul a fost, ca întotdeauna, greu. Dar Neamțu nu a capitulat în fața greutăților sau a nerăbdării unora dintre concetățenii săi. A pornit‑o metodic, nemțește. În primul rând a identificat prioritățile și necesitățile stringente ale comunei. Apoi, a căutat mijloacele financiare necesare înfăptuirii proiectelor necesare comunității. O întreprindere deloc ușoară, în timpurile destul de zbuciumate pe care le trăim. Acum, după 16 ani, el poate face un bilanț al tuturor realizărilor, dar și al eșecurilor. „Eu, unul, sunt foarte mulțumit de tot ceea ce am realizat până acum. În 2000, când am venit la primărie, școlile arătau jalnic. N-aveau centrale termice, n-aveau grupuri sanitare, n-aveau calculatoare etc. Dispensarele, la fel. În vremea aceea, nu exista un metru de asfalt pe străzile din Gruiu, cu excepția drumurilor județene. Acum, în comună nu mai există drumuri neasfaltate. Cu o excepție: drumul pe care locuiesc eu. Toate străzile, chiar și cele care se termină în câmp, sunt acum asfaltate, pentru că și pe ele locuiesc oameni. Înainte de asta, am introdus toate rețelele edilitare, apă, canal, gaze, ca să nu fim nevoiți să spargem asfaltul după aceea. Pentru apă și canal avem două proiecte și două finanțări: cea de la Ministerul Dezvoltării, de 17,6 milioane de lei, pentru un proiect care este foarte avansat și cea de la ADIA Ilfov, în cadrul Masterplanului II de apă și canal, care va demara foarte curând. Atât mai am de finalizat și apoi pot să mă retrag. Să vină alții mai tineri și să întrețină toate aceste investiții”, ne-a povestit primarul.
File de istorie
Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără sprijinul unei echipe de nădejde alcătuită din viceprimarul Teodor Petre și din membrii Consiliului local. Toți, împreună cu Ion Samoilă, au reușit să schimbe radical înfățișarea comunei din pântecele Codrilor Vlăsiei. Despre toate investițiile derulate de-a lungul celor patru mandate am aflat de la viceprimarul Teodor Petre, cel care s-a îngrijit de câteva monografii ale comunei, o operă deosebită, menită a le aminti generațiilor care vor urma istoria așezării în care se vor fi născut, dar și al oamenilor care au sfințit aceste locuri. Astfel, prin grija profesorului Teodor Petre au fost realizate monografiile „Gruiu de Ilfov – File de istorie”, „Biserica din Gruiu la vârsta centenară” „Personalitatea și personalitățile Gruiului” – volumele I și II. De altfel Teodor Petre n-ea mărturisit că aceste două volume ale ultimei dintre monografii vor fi urmate, în perioada 2016-2020, de cel de-al treilea. Așadar, să trecem în revistă toate proiectele derulate în Gruiu, în ultimii 16 ani. Vă mărturisesc că vom avea în față o listă impresionantă, care excede spațiul nostru editorial.
Mandatul 2004-2008
Începem cu acest mandat pentru că viceprimarul ne-a precizat că în această perioadă a continuat dezvoltarea și, în unele cazuri, finalizarea unor proiecte demarate în anii anteriori. Am aflat astfel că, în ceea ce privește infrastructura, între anii 2004-2008, o bună parte din străzile din Gruiu au fost asfaltate și… au primit denumiri! Pentru că, până atunci, acestea rămăseseră nebotezate! Totodată, a fost introdusă rețeaua de apă curentă, s-a extins rețeaua de gaze naturale, a fost extins iluminatul public cu peste 1.000 de lămpi și s-au construit clădirile Poștei și CEC Bank, în toate satele comunei. În alt domeniu, învățământul, a fost obținut un microbuz pentru transportul elevilor și s-au dotat cu geamuri termopan toate unitățile de învățământ. De asemenea, în fiecare sat au fost înființate dispensare, puncte stomatologice și farmacii. A fost reabilitat dispensarul veterinar și a fost angajat un tehnician veterinar, pe lângă medicul existent.
Mandatul 2008-2012
Investițiile au continuat și în cel de-al treilea mandat. În această perioadă, a fost finalizat sistemul de apă curentă (conducta principală) în satele Gruiu, Lipia și Șanțu Florești. Sistemul a fost extins și în Siliștea Snagovului. Totodată s-a finalizat extinderea rețelei de gaze naturale și cea de iluminat public, pe strada Tufanului (Lipia) și Parcului (Siliștea Snagovului). Au continuat și lucrările de asfaltare a drumurilor comunale și pietruirea celor încă neasfaltate.
În domeniul infrastructurii școlare, au fost amenajate grupuri sanitare în interiorul școlilor din Coadele și Gruiu. Au fost montate centrale termice în școli, grădinițe și biserici, unitățile de învățământ au fost dotate cu calculatoare și a fost achiziționat un autocar pentru transportul elevilor din Gruiu la liceul din Snagov.
Sănătatea a beneficiat și ea de investiții importante. S-a efectuat reparația capitală la dispensarul din Lipia și a fost mansardat acoperișul și au fost amenajate spațiile pentru casa de nașteri, de aici. De asemenea, s-a efectuat reparația capitală la Biserica din Siliștea Snagovului și împrejmuirea acesteia, montarea unei catapetesme noi, iar resfințirea a fost realizată de PS Arhiepiscopul Vicar al Bucureștilor, Timotei Prahoveanul.
Mandatul 2012-2016
Mandatul acesta a avut ca principale componente lucrările de sfaltare și cele de introducere a canalizării. Astfel, în această perioadă, au fost asfaltate 35 de străzi din Gruiu, Silștea și Șanțu, însumând 15 kilometri. În acest mandat au fost realizate și monografiile despre care v-am vorbit mai sus și a fost montată instalația de nocturnă la terenul de sport din satul Gruiu.
Proiecte de viitor
În viitorul mandat, edilii comunei și-au propus întroducerea sistemului de canalizare în toată comuna și construirea unei noi stații de tratare a apei și de epurare. Se are în vedere finalizarea întregului sistem de apă curentă, pe toate străzile, construirea unei săli de sport în Lipia, amenajarea câte unui parc în fiecare din localitățile comunei, amenajarea unui teren de sport în Siliștea Snagovului, construirea unei grădinițe cu orar prelungit, finalizarea trotuarelor în toată comuna. Totodată, va fi reabilitat Schitul Turbați, vor fi reamenajate, prin lărgire, intrările și ieșirile de la A3, va fi înființat un punct de prim ajutor de urgență și se vor amenaja locuri de joacă la standarde europene, în fiecare grădiniță din comună. Proiectele sunt mult mai multe și mai generoase. Vi le-am expus pe cele pe care le-am considerat mai importante. Din păcate, spațiul nu ne permite să le dezvoltăm mai mult. La final, însă, vă invit să citiți ceea ce-i spunea primarului Maria Ștucan, 96 de ani, mai zilele trecute: „Domnule primar, nu vreau să mor până când nu vă mai votez o dată.” Concludent, nu-i așa?