Veşti bune pentru purtătorii grupei zero de sânge! Cercetările realizate de experţii Universităţii din Nantes arată faptul că aceste persoane au o protecţie mai mare în faţa noului coronavirus. Se contaminează mai greu, iar atunci când se îmbolnăvesc au toate şansele să dezvolte o formă mai uşoară de boală.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 357, ediția print

Ca să ajungă la această concluzie, oamenii de ştiinţă din Franţa au strâns date din peste 40 de studii pe care le-au efectuat în întreaga lume, încă de la începutul pandemiei. De altfel, un studiu realizat în China evidenţia încă de anul trecut faptul că riscul este redus cu 33% în cazul celor cu grupa zero de sânge. Potrivit Mediafax.ro, cercetările experților francezi au rezultate mai moderate, dar veştile tot sunt îmbucurătoare. Riscurile pentru grupa zero de sânge sunt diminuate între 10 şi 30%. Şi riscul de a dezvolta forme grave ale bolii este mai scăzut. 

Anticorpii naturali nu dau voie proteinei spike să recunoască şi să infecteze celulele pulmonare

Cum se explică acest lucru? Oamenii de ştiinţă spun că particulele virale preiau de la cel care le poartă antigenele din tractul respirator. Iar transmiterea virusului funcţionează la fel ca transfuziile de sânge. Cei care au grupa zero de sânge pot primi transfuzii doar de la cei care au aceeaşi grupă. La fel şi în cazul virusului, dacă ajung la ei particule virale care au antigenul A sau B, le vor respinge. Virusologul francez Anne Goffard este de părere că anticorpii naturali ai celor care au grupa 0 de sânge nu îi dau voie proteinei ­spike să recunoască celulele pulmonare şi să le infecteze. O altă explicaţie este faptul că purtătorii grupei zero de sânge au un risc mai mic de a face tromboze care la nivelul vaselor de sânge din plămâni sau alte organe sunt una din principalele cauze ale agravării bolii sau chiar ale decesului, informează Mediafax.ro.