Executivul a decis să atace Legea conversiei creditelor la Curtea Constituțională, nu pentru că nu este de acord cu ea, ci pentru că trebuie clarificate anumite vulnerabilităţi constituţionale ale legii, înainte ca ea să își producă efectele, astfel încât să fie aplicabilă, a explicat premierul Dacian Cioloș.

„Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus, care din punctul nostru de vedere ar fi făcut-o aplicabilă, și dacă nu clarificăm constituţionalitatea acum, înainte de a intra ea în vigoare există, riscul ca ea să producă efecte și peste câteva luni, altcineva să o atace, o bancă sau oricine altcineva. (…) Atunci va crea mai multe probleme celor care așteaptă să li se rezolve problemele”, a explicat premierul. Potrivit Guvernului, „Executivul a susţinut măsurile de sprijin cu caracter social, dar forma adoptată depășește acest criteriu”.

 

O lege care avantajează speculatorii?

 

Premierul a precizat că trebuie văzut dacă legea, în forma aprobată de Parlament, servește oamenilor care nu mai au, într-adevăr, posibilitatea de a returna creditele la actualul curs sau unor speculatori. El a mai afirmat că Guvernul va corecta legea în funcție de răspunsul Curții Constituționale. „Deci vrem să vedem dacă sunt elemente de neconstituţionalitate, să le clarificăm acum și vă promit că, în măsura în care CCR va da un răspuns rapid, guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege în așa fel încât ea să aibă acea adresabilitatea oamenilor care chiar au probleme și nu a speculatorilor. (…) Din cei câteva zeci de mii de creditori în franci elveţieni, sunt 200 care au luat împrumuturi de peste 250.000 de franci elveţieni și cei 200 totalizează peste un milliard de lei din cei 5 și ceva miliarde câţi au fost împrumutaţi. Deci nu vrem ca din cauza unor speculatori care au speculat atunci cursul francului să tragă ponoasele acum cei care într-adevăr au probleme”, a susţinut Dacian Cioloș.