Guvernul a dat un aviz nefavorabil proiectului de lege privind înfiinţarea Fondului Special pentru Jurnalismul de Investigaţie, prin care jurnaliştii şi persoanele care dezvăluie acte de corupţie vor primi 2% din prejudiciul recuperat.

„În timp ce premierul clamează pe reţele de socializare libertatea presei, Guvernul respinge proiectul de lege ce susţine jurnalismul de investigaţie (…) Adevărata «susţinere» faţă de libertatea presei s-a văzut în urmă cu câteva zile în şedinţa de Guvern. Guvernul «iubitor» de presă a şters pe jos cu jurnalismul de investigaţie, dând aviz negativ proiectului de lege ce are drept obiective combaterea corupţiei, prin sprijinirea oricărui demers făcut de jurnalişti în demascarea practicilor ce afectează bugetul statului“, arată un comunicat de presă remis de unul dintre iniţiatorii acestui proiect, deputatul PPDD, Tudor Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Special pentru Jurnalismul de Investigaţie prevede că persoanele care aduc la cunoştiinţa publică, prin utilizarea oricărui mediu de informare (publicaţii, online, radio, televiziune), orice act de corupţie vor primi, dintr-un fond special pentru jurnalismul de investigaţie, 2% din valoarea prejudiciului recuperat la bugetul de stat.

„Acest proiect de lege nu presupune cheltuieli bugetare şi nici crearea de instituţii speciale. El reprezintă un instrument de luptă împotriva corupţiei instituţionalizate şi permite limitarea presiunilor politicului în activitatea jurnalistică, prin sprijinul financiar acordat jurnalismului de investigaţie. Prin respingerea acestui proiect guvernul preferă să ţină în lesă câinele de pază al democrației, pentru că e greu de crezut că un jurnalist prost plătit şi aflat în permanenţă sub ameninţarea pierderii locului de muncă va mai avea resursele de a se aventura în anevoioasa luptă de dezvăluire a actelor de corupţie“, se mai spune în comunicat.

Potrivit site-ului Guvernului, Executivul a dat un aviz nefavorabil la propunerea legislativă intitulată „Lege privind înfiinţarea Fondului Special pentru Jurnalismul de Investigaţie“, pe data de 31 iulie.