SABIF pregătește un nou record

Unde? Pe Arena Națională. Când? La sfârșitul lunii viitoare, în cadrul celui mai mare curs de resuscitare desfășurat vreodată în lume, care va aduce România, din nou, în Cartea Recordurilor. Haideți să ne alăturăm celor peste 12.000 de români care vor fi acolo, pe stadion, și vor învăța să salveze vieți de la instructorii Serviciului de Ambulanță București-Ilfov!

După performanța din 27 iulie 2011, când 7.402 români au învățat să acorde primul ajutor, România este la un pas să intre, din nou, în Cartea Recordurilor. Asociația Societatea de Salvare București și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov organizează, în ultima săptămână a lunii mai, evenimentul „Record pentru viață – 110 ani de SALVARE a VIEȚII”. Pentru ca sesiunea de resuscitare să intre în Cartea Recordurilor, este nevoie de minimum 12.000 de participanți. Ziua în care va avea loc evenimentul va fi stabilită de reprezentanții Guiness World Records (Cărții Recordurilor Mondiale).  

 

Putem fi adevărați eroi

Haideți să ne alăturăm cursanților! Voluntarii și cadrele medicale specializate ale Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), ne vor învăța să aplicăm corect, pe un manechin, procedura standard de 30 de compresii cardiace și două insuflări pulmonare. La final, performanța noastră va fi atestată ca record mondial de către specialiștii Guinness World Records. Însă, cea mai mare mulțumire a noastră va fi că, după o asemenea lecție, vom ști să salvăm vieți, așa cum o fac eroii adevărați. Și dacă cineva aflat lângă noi va suferi un stop cardio-respirator, îi vom putea salva viața.

“Ne-am înscris din nou în această competiție mondială, cu ocazia aniversării a 110 ani de existență a Salvării Bu­curești. Salvarea Bu­curești a fost înființată în 1906 și de atunci funcționează fără întrerupere în slujba cetățenilor din București și Ilfov. (…) Este vital ca un număr cât mai mare de români să știe să facă resuscitare cardiopulmonară. Printr-o procedură executată corect, se menține activitatea organelor vitale până la sosirea unui ajutor specializat sau până când se reia activitatea cardiacă”, a explicat dr. Cristian Grasu, președintele Societății de Salvare București, la conferința în care a fost anunțat cursul record.

“În 2015, în regiunea București-Ilfov, s-au înregistrat 2.750 de cazuri de stop cardio-respirator, comparativ cu anul 2014 când au fost înregistrate 2.692 astfel de cazuri. Din perspectiva ratei de reușită la resuscitarea efectuată de către echipajele medicale ale SABIF, anul trecut au fost salvate 108 vieți comparativ cu anul 2014, când doar 59 au fost resuscitate cu succes. Explicația rezidă în timpul de intervenție asupra persoanei intrate în stop cardio-respirator. Rata de succes a fost de numai 3,92% iar această statistică ne vorbește despre cât de gravă este situația. Când spun asta, fac referire la faptul că prevenția nu este o prioritate pe lista românilor, dar și la faptul că atunci când o persoană intră în stop cardio-respirator prea puțini dintre cei aflați lângă știu să acorde primul ajutor până la sosirea ambulanței. Întrucât primele minute sunt cruciale, scopul campaniei este acela de conștientizare a faptului că a ști să acorzi primul ajutor face diferența, la propriu, între viață și moarte”, a spus dr. Alis Grasu, managerul ­SABIF, la același eveniment.

 

Și tu ai putea fi unul dintre ei!   

Anunță-ți rudele, vecinii, colegii și prietenii și ia-i cu tine la recordul pentru viață, de pe Arena Națională! Oricând ai putea fi în situația celui căzut pe stradă, care se zbate să trăiască și care ar putea fi salvat doar dacă tu sau altcineva din preajmă ați ști cum să-i acordați primul-ajutor. Secundele fac diferența între viață și moarte!

Îndrăgitul cântăreț Ga­­briel Cotabiță, care a fost găsit în stare de inconștiență după ce a suferit un stop-cardiorespirator într-o sală de fitness dintr-un hotel din Capitală, este cel mai bun exemplu că resuscitarea în primele minute poate să readucă omul la viață. “Cred că toată lumea trebuie să știe să facă resuscitare. Pe mine m-a salvat un angajat al hotelului. Apoi, nu mai contează, nu știi cine ești, este o stare, dar pentru cei apropiați este un dezastru major. De aceea, cred că orice român trebuie să fie pregătit pentru a da ajutor, cu sânge rece și cu credință în Dumnezeu că poți să ajuți pe cineva”, a spus artistul, la lansarea proiectului, care, de altfel, s-a și alăturat campaniei.

Pentru mai multe informații cu privire la înscrierea și desfășurarea cursului, poți suna la numărul de telefon 0733.910.519 și vei discuta direct cu un reprezentant al SABIF.

 

Ce trebuie să faci ca să participi la curs?

Să accesezi site-ul www.recordpentruviata.ro și să completezi formularul de înscriere pe care îl găsim la secțiunea „Rezervă-ți un loc”. Sau, poți merge direct la sediul Societății de Salvare București, din str. Episcop Radu nr. 27, sector 2, cu actul de identitate sau pașaportul și să completezi formularul de înscriere la secretariatul instituției. Ulterior, organizatorii te vor contacta săptămânal, pentru noi informații. Cu o săptămâna înaintea evenimentului, vei afla din ce grupă vei face parte, cum se numește instructorul tău și unde trebuie să te prezinți. Poți să-l iei cu tine și pe mezinul familiei. Dar nu să-l lași singur. Copilul sub 14 ani trebuie însoțit de un adult.