Hidroelectrica SA folosește, din cauza secetei, clauza de forţă majoră în contractele de vânzare a energiei electrice, începând cu data de 7 august, ora 00.00, infor-mează Euro Insol, administratorul judiciar al companiei, printr-un comunicat de presă.

Camera de Comerţ și Industrie a României a emis “Avize de existenţă a cazului de forţă majoră” în toate contractele de furnizare a energiei electrice încheiate de Hidroelectrica SA. Clauza de forţă majoră a devenit activă încă de marţi, pentru toate cele 23 de contracte ale societăţii. 

Hidroelectrica SA a fost obligată să activeze clauza de forţă majoră din cauza scăderii accentuate a debitelor pe Dunăre și pe principalele râuri interioare, având în vedere și prognozele hidrologice nefavorabile pentru următoarele luni. Luna iulie 2012 a avut cele mai ridicate temperaturi înregistrate în ultimii 60 de ani și valori hidro-logice scăzute în toate sectoarele amenajate ale Hidroelectrica, se menţionează în comunicat. Faţă de producţia bugetată pentru luna august 2012, de 1.100 Gwh, Hi-droelectrica va realiza, în actualele condiţii hidrologice, o producţie de doar 700 GWh, reprezentând un minim istoric de la înfiinţarea societăţii până în prezent.  Pentru prima dată în ultimii zece ani, energia livrată pe piaţa reglementată (la un preţ de 71 lei / MWh, faţă de un preţ de cost de 125 lei / MWh), reprezintă peste 50% din producţia realizată, cu un impact major negativ asupra indicatorilor financiari ai societăţii. Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, asigură însă toţi partenerii comerciali ai societăţii de menţinerea pe o perioadă cât mai scurtă posibil a clauzei de forţă majoră. Livrările urmează să fie reluate conform obligaţiilor contractuale imediat ce condiţiile hidrologice vor reveni în parametrii care să permită atingerea unui nivel normal al producţiei.