Au început “Zilele protecției solare”

Cancerul de piele este unul dintre tipurile de cancer cu cea mai rapidă și mai agresivă evoluție. Anual, aproximativ 200.000 de persoane din lumea-ntreagă primesc acest diagnostic terifiant. Majoritatea celor care își descoperă boala în stadiul incipient și primesc tratament adecvat încă de la debutul maladiei supraviețuiește. Restul, se sting fulgerător, celulele cancerului de piele având cea mai rapidă capacitate de propagare.

Radiațiile solare și predispoziția genetică reprezintă cauzele principale de apariție a temutei maladii. Statul la soare, fără aplicarea în prealabil a unei creme de protecție, duce la apariția arsurilor, și, implicit, la dezvoltarea tumorii maligne. De obicei, boala este des întâlnită la cei cu tenul foarte deschis, care nu se bronzează imediat, dar se irită repede. Cea mai importantă perioadă de viață în care protecția împotriva soarelui joacă un rol deosebit o reprezintă primii 20 de ani. 80% din expunerea la soare înregistrată pe tot parcursul vieții este făcută în această pe­rioadă. 

 

Campanie privind conștientizarea riscurilor expunerii la soare

Cancerul de piele se tratează cu succes dacă este diagnosticat la timp și dacă se instituie terapia corespunzătoare. Însă, de­pistată tardiv și tratată în stadii avansate, maladia este mortală. Pentru a evita dezvoltarea celulelor cancerului de piele, Laboratoarele La Roche-Posay au demarat campania “Zilele protecției solare”. Programul se des­fășoară până pe 30 iunie, în toată țara, și are ca scop conștientizarea privind riscurile expunerii la soare.

 

Controlul alunițelor, gratuit 

Accesând site-ul www.protectiasolara.ro găsiți toate informațiile cu privire la prevenția bolii, importanța diagnosticării și instituirea precoce a tratamentului, la nevoie. Peste 250 de medici dermatologi din 40 de orașe iau parte la această campanie și, pe lângă informațiile de care aveți nevoie, vă pot oferi și consultații de specialitate. Pe toată perioada desfășurării programului, în limita locurilor disponibile, puteți face un control gratuit pentru verificarea alunițelor. În acest mod, medicul dermatolog vă poate ajuta să preveniți îmbolnăvirea sau, după caz, să  depistați afecțiunea în fază incipientă, când aveți mari șanse să o tratați cu succes. Rețineți! 90% dintre cancerele de piele tratate încă de la început, sunt vindecabile. Pentru controalele de specialitate, vă puteți programa accesând site-ul amintit anterior.   

 

Sfaturi utile

– Dacă aveți mai mult de 50 de alunițe mai ­mari de doi milimetri, trebuie să consultați neapărat un medic. Este indicat să faceți astfel de controale medicale, o dată pe an,  

– Alunițele care prezintă un risc ridicat de cancer sunt cele care conțin culori diferite, sunt neregulate, mai mari de șase milimetri și sunt asimetrice,

– Tratamentul chirurgical vă poate prelungi viața cu până la cinci ani.