Impozitarea muncii este mare în România, atât în ceea ce priveşte cotele plătite de angajatori, cât şi cele achitate de angajaţi, a declarat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, arătând că va susţine „cât poate“ reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie.

Ioana Petrescu susți­ne și faptul că ar dori să impună noului executiv și o lege privind neimpozitarea profitului reinvestit, decizie care ar putea aduce o creştere a investiţiilor străine directe, pentru că o mare parte din firmele străine îşi iau profiturile şi le duc în afara ţării în această perioadă. „Sunt mare susţinătoare a acestor două măsuri, reducerea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit. Reducerea cu 5 puncte procentuale va avea un efect benefic asupra firmelor şi le va stimula să angajeze cu acte, adică legal. Avem o piaţă foarte mare a muncii la negru şi trebuie redusă“, a spus ea. „Vrem să stimulăm formarea de capital şi investiţiile. Comisia Naţională de Prognoză a făcut o analiză şi a estimat un impact pozitiv de plus 0,5 puncte procentuale la PIB“, a continuat ea.

La fel ca predecesorul său, fostul ministru al Finanţelor Daniel Chițoiu, Petrescu a insistat că va urmări o mai bună comunicare şi o transparenţă sporită în actul fiscal şi o colaborare mai strânsă cu mediul de afaceri. „Aş dori ca măsurile pe care le luăm să sprijine mediul de afaceri“, a spus Petrescu, 34 de ani, fost consilier pe probleme fiscale al şefului Guvernului.

Cu un doctorat în Economie la Harvard University, Ioana Petrescu a absolvit Wellesley College (SUA), fiind licenţiată în Economie şi Matematică. Petrescu a activat ca profesor asistent la Universitatea Maryland School of Public Policy.