Cei mai mulţi dintre pensionari sunt înregistraţi pentru limită de vârstă, iar următoarea categorie este pensia de invaliditate.La sediul Prefecturii Ilfov, s-a desfășurat, pe 26 iunie a.c., o nouă reuniune a Colegiului prefectural, ordinea de zi cuprinzând, de această dată, prezentarea de către directorul executiv al Casei Județene de Pensii Ilfov, Pavel Sile, a Raportului privind activitatea desfășurată de către instituția pe care o conduce.

 Referindu-se la câteva date statistice legate de situația numărului de beneficiari ai sistemului public de pensii, a numărului pensionarilor din agricultură și a cuantumului pensiilor medii la finele anului trecut, Pavel Sile a anunţat că, la nivelul judeţului Ilfov, sunt înregistrați 71.224 de pensionari de asigurări sociale de stat, iar valoarea pensiei medii este de 743 de lei. Cei mai mulți dintre beneficiari s-au pensionat pentru limită de vârstă – 46.547, iar valoarea pensiei medii a acestora a fost de 847 de lei. Următoarea categorie, destul de mare, este cea a pensionarilor de invaliditate (17.260 de persoane), a căror pensie medie este de 586 de lei. Pentru pensionarii agricultori (4.643 de persoane), pensia medie a fost, la sfârșitul anului trecut, de 286 de lei.

În ceea ce privește analiza bugetului asigurărilor sociale de stat – execuția acestuia cuprinzând partea de venituri structurată pe contribuții, asigurări sociale datorate de angajatori, salariați și șomeri – colectate de organele teritoriale ale ANAF, cât și contribuții de asigurări sociale datorate de persoanele asigurate individual și contribuții din valorificarea biletelor de tratament balnear, colectate de către Casa Judeţeană de Pensii Ilfov – structura arată (în luna aprilie 2014) astfel: 10.895 de unități angajatoare și 167.559 de salariați (din care contracte de muncă cu timp parțial de 2 ore/zi – 10.848 de salariați, cu timp parțial de 4 ore/zi – 11.250 de salariați, cu 6 ore/zi – 3.400 de salariați, sub 2 ore/zi – 75 de salariați și cu 8 ore/zi – 141.986 de salariați. La nivelul lunii iunie 2014, erau înregistrate 547 de contracte de asigurare individuale. Declarațiile de asigurare, la nivelul lui aprilie 2014 (care se înregistrează de contribuabili la ANAF, ulterior acestea trimițându-se de către ANAF la casele de pensii) – au fost în număr de 854. Iar numărul biletelor de tratament valorificate anul trecut – a fost de 3.165.

Cifre suplimentare

În plus față de gestionarea curentă a pensionarilor în plată, anul trecut au fost soluționate de către Casa Județeană de Pensii Ilfov circa 13.150 de cereri de stabilire a drepturilor de pensie, din care 4.188 înscrieri noi și 8.962 cereri de recalculare a drepturilor de pensie, în vederea adăugirii unor perioade de stagiu de cotizare, valorificării unor drepturi de natură salarială, revizuirea drepturilor de pensii, trecerea de la o categorie de pensii la alta, punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești prin care se modifică drepturi de pensii, etc.

Nr. tranzacții (ce include comunicări de drepturi noi și modificări de pensii și indemnizații, recalculări, modificări de adrese, de nume, comunicări în conturi, înființare și lichidare de popriri) – 8.962 și 12.716 pensii achitate în cont;

Nr. pensionari pentru care s-au reordonanțat pensii neachitate – 476 dosare;

Nr. dosare de pensie și indemnizații transferate la alte județe – 267;

Nr. dosare de pensie și indemnizații preluate de la alte județe – 1.180;

Nr. dosare de pensie la care s-au făcut popriri – circa 2.346 popriri;

Nr. documente supuse vizei CFP – 37.233 și valoare aferentă vizelor – 1.546.846.609 lei;

Nr. adeverințe privind calitatea de pensionar – circa 86 și

Nr. ajutoare de deces acordate – 2.876.

Organizare

Structura organizatorică a Casei Județene de Pensii Ilfov cuprinde următoarele posturi: funcții publice de conducere – 5, funcții publice de execuție – 38, personal contractual de conducere – 1 și personal contractual de execuție – 6 posturi.

Prefectul Daniel Rășică, nemulțumit de activitatea deconcentratelor

Detaliată pe parcursul a 17 file A4, prezentarea Raportului a fost oprită, chiar de la început, de către prefectul Daniel Rășică, acesta, atrăgând, din nou, atenția, membrilor Colegiului, că nu așteaptă de la reprezentanții deconcentratelor vorbe, ci fapte. Prefectul a subliniat, încă o dată, că este nemulțumit, în mare măsură, de cum merg lucrurile în județ. ”Dacă vă ascult acum, trăiesc cu impresia că totul este perfect. Însă, dacă sap mai adânc, constat că nu-i așa. Poate că adevăratele probleme le discutați în altă parte, sau poate nu aveți o chimie cu mine. Dar, vă reamintesc că aveți o subordonare și pe verticală și pe orizontală. Adică răspundeți și în fața forurilor dvs. superioare, dar și în fața Instituției Prefectului! Sunt pus în situația de a afla pe alte căi că sunt, cu adevărat, probleme, la instituțiile pe care le conduceți. Așadar, ne învârtim în jurul cozii”, a spus prefectul.

   Daniel Rășică prefectul județului Ilfov

„Se produc schimbări la nivelul instituțiilor dvs. despre care eu aflu colateral. Și, dacă nu le aflu de la dvs., ci de la alții, poate le aflu distorsionat, și nu este bine!”

 

 Fără a face referiri explicite, prefectul a atras atenţia șefilor deconcentratelor că sunt ”probleme infinite și grave”. Ca exemple de bună practică, prefectul Daniel Rășică a dat Inspectoratul judeţean de Poliţie Ilfov sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. ”La IPJ Ilfov se vede schimbarea în bine și o activitate îmbunătățită cu 80%. La fel, cu ISU Ilfov colaborez foarte bine, mai ales pe codurile de vreme. Pentru toți ceilalți cer o vizibilitate mai bună. Se produc schimbări la nivelul instituțiilor dvs. despre care eu aflu colateral. Și, dacă nu le aflu de la dvs., ci de la alții, poate le aflu distorsionat, și nu este bine!”, a mai spus prefectul. Acesta a concluzionat că se declară mulțumit doar pentru 30% din modul în care funcționează activitatea în județ.

 Bulgarii, interesaţi de potenţialul judeţului Ilfov

 Prefectul judetului Ilfov, Daniel Rășică, împreună cu subprefectul Cătălin Pantazi, cu șeful Direcţiei “Deconcentrate”, din cadrul Prefecturii Ilfov, Cristian Lixandru și alături de managerul public, Cristian Staicu au avut, zilele trecute, o întâlnire cu reprezentanţii provinciei bulgare Razgrad – Ivan Borisov și Sevghin Shukri – viceguvernatori, Stoyan Nenchev, guvernator și Svetlin Simeonov – șef Departament, discuţiile atingând, în principal, prezentarea celor două judeţe, respectiv provincie, în vederea unei viitoare posibile colaborări pe mai multe planuri.

Astfel, prefectul Daniel Rășică a prezentat omologului bulgar felul în care este structurată administraţia publică în Ilfov, vorbind aici despre atribuţiile prefectului, dar și despre cele ale Consiliului Judeţean Ilfov, despre cele ale primarilor sau viceprimarilor, dar și despre potenţialul judeţului pe care-l reprezintă. La rândul său, Stoyan Nenchev a vorbit despre Districtul Razgrad, “una dintre cele mai mari regiuni ale Bulgariei”, nu foarte departe de Ruse, dar, “din păcate, nu și cea mai dezvoltată din punct de vedere economic”. Reprezentanţii celor două regiuni și-au exprimat dorinţa de a colabora și pe viitor în diferite parteneriate.