Daniel Constantin a afirmat că Hotărârea privind stabilirea sprijinului pe suprafață, cât și cea care are în vedere motorina pentru agricultură au plecat deja către Guvern. Potrivit spuselor „primei voci din agricultura românească”, anul acesta, fermierii vor primi 139 de euro/ha de la UE, respectiv 21 de euro/ha de la bugetul de stat. 

Aceste sume ar putea fi grevate, însă, de corecția liniară, care va apărea în urma unui care surplus declarat în 2007. Această supradeclarare atinge, anul acesta, circa două milioane de hectare.

Nicolae Sitaru, membru marcant al LAPAR estimează această corecție la un procent ce va depăși 10% la SAPS și 50% la contribuția națională. Cu toate acestea, șeful MADR susține că sumele vor fi cele anunțate.

„Încercăm să avem un nivel de sprijin mai mare decât în anii trecuţi, (…) cu o subvenţie mai mare de la bugetul de stat, astfel încât să influenţăm costul de producţie. (…) Pleacă pe circuit Hotărârea de Guvern care stabileşte nivelul de sprijin pe suprafaţă. Plata europeană creşte faţă de anul trecut, de la 119 euro pe hectar la 139 euro pe hectar, sigur că şi contribuţia de la bugetul de stat va creşte şi va fi de 21 euro pe hectar. În total, dacă anul trecut fermierii au primit 154 de euro pe hectar, anul acesta vor primi aproximativ 160 de euro pe hectar”, a spus ministrul Agriculturii.

 Ministerul de Finanțe a agreat cifrele propuse

„Acestea sunt cifrele pe care le-am agreat şi cu Ministerul de Finanţe. Dacă până acum vă spuneam cifre aproximative, acum vă spun cu exactitate. Sigur, avem 21 euro pe hectar plata complementară de la bugetul de stat, plafonul maxim era de 27 de euro, dar pentru că anul trecut am avut un coeficient de reducere, anul acesta am vrut să acordăm o plată exactă de la buget, respectiv 21 de euro pe hectar”.

Șeful MADR a mai precizat că vineri a plecat către Executiv și Hotărârea cu privire la motorină. Din păcate, crede el, bugetul pe anul 2013 nu a permis şi nu a avut acoperită această plată pentru subvenţia la motorină. Ca soluție de compensare însă, a mai adăugat Daniel Constantin, HG prevede o sumă de 605 de milioane de lei care ar urma să fie plătită în perioada următoare către fermieri şi va acoperi și subvenţia la motorină.