Îţi dai copilul la școală anul acesta?

La începutul lunii viitoare încep înscrierile boboceilor în primul an de şcoală. Ministerul Educaţiei a prezentat deja proiectul Metodologiei pentru înscrierea copiilor în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014. Iată cum, când şi la ce unitate vei putea să-ţi înregistrezi copilul ca să devină şcolar!

În primul rând, trebuie să ştii că, în cazul în care micuţul are abia 6 ani îl poţi înscrie la clasa pregătitoare. Dacă împlineşte 7 ani până la data de 31 august, ai posibilitatea să-l înscrii în clasa I chiar dacă nu a parcurs, ante­rior, clasa pregătitoare. Este important să ţii cont şi de faptul că se acordă prioritate înscrierilor în unităţile de circumscripţie. Mai exact, în cazul în care decizi să înscrii copilul la şcoala de pe raza domiciliului, va fi înscris automat. Însă, dacă soliciţi înscrierea lui la o unitate de învăţământ care nu este arondată domiciliului, e posibil să ţi se respingă cererea pentru că înregistrările se fac în limita locurilor disponibile. În şcolile în care vor fi mai mulţi copii pe un singur loc, se vor aplica anumite criterii de departajare. Astfel, vor avea prioritate copiii fără unul sau ambii părinţi, cei care provin din centre de plasament precum şi micuţii care au fraţi sau surori ce studiază în unitatea respectivă. În plus, fiecare unitate în parte va elabora criterii specifice de departajare. Acestea vor fi realizate în baza unor acte doveditoare care vor fi prezentate părinţilor şi tutorilor legali. 

Când se fac înscrierile?

Anul acesta, înscrierile se desfăşoară în două etape, după cum urmează: 

 Etapa I- are loc în perioada 2 – 22 aprilie – te poţi adresa unităţii de învăţământ în oricare zi, de luni până vineri, între orele 08.00 – 20.00 sau sâmbătă, de la 08.00 la 13.00 

 Etapa a II-a are loc în perioada 8-17 mai – aici te încadrezi numai dacă micuţul tău nu a fost înregistrat în prima etapă. În vederea înmatriculării lui vei fi nevoit să depui o nouă cerere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. 


Unde te poţi adresa cu documentaţia? 

La şcoala la care doreşti să-ţi înscrii copilul. În lipsă de timp, poţi să depui cererea tip şi on-line pe www.edu.ro accesând căsuţa de pe prima pagină care se intitulează Înscriere în învăţământul primar. Formularul de înscriere îl vei găsi pe site-ul ministerului începând cu data de 2 aprilie. Totuşi, pentru validarea cererii depuse în sistem on-line trebuie să te prezinţi la secretariatul şcolii la care doreşti să-ţi înregistrezi copilul.   

Vrei să-l duci la particular? Uite ce ai de făcut

 Alege şcoala la care vrei să studieze 

 Depune actele în perioada 2-22 aprilie. Da­că îl înregistrezi ­on-line, de asemenea, vei fi nevoit să te prezinţi la respectiva unitate de învăţământ pentru validarea cererii. 

Şi de această dată, în cazul în care cererea este respinsă în prima etapă, îl poţi înscrie în etapa a doua ce va fi organizată în perioada 8-17 mai.  

Ce acte îţi trebuie?

 Cerere de înscriere 

 Certificatul de naștere al copilului 

 Copii după actul tău de identitate sau, după caz, al tutorelui legal 

 Documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică adecvată pentru parcurgerea clasei pregătitoare / clasei I (dacă este cazul)

 Alte acte din care să reiasă că micuţul îndeplinește criteriile generale sau specifice impuse (doar acolo unde este cazul).