Părinţii unor tineri care nu pot trece examenul de bacalaureat, oricâte sesiuni s-ar organiza, trebuie că au, în această periodă, o mare problemă sau mai multe:  ce viitor are copilul? Unde va munci, fără şcoală? Pentru că, nu-i aşa, dragi părinţi, toată lumea  (şi copilul vostru inclusiv) trebuie să aibă un loc de muncă. Pentru că locuri de muncă se găsesc, problema este lipsa unor angajaţi calificaţi. De aceea, la Buftea a apărut Centrul de Garanţii pentru Tineri-Ilfov.

Locurile de muncă pentru tineri: o problemă europeană

România nu este singura ţară a Uniunii Europene unde tinerii nu au un loc de muncă, spune Doina Petre, consilierul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, prezent la Buftea, la seminarul de lansare a Centrului de Garanţii pentru Tineri Ilfov, din 3 iulie 2014. Pentru a sprijini tinerii, Consiliul European a recomandat statelor membre să iniţieze o Schemă de Garantare pentru Tineri, iar Guvernul României a aprobat Proiectul de Memorandum pentru implementarea unei Scheme pilot de tip „Garanţii pentru tineri” care, folosind banii europeni puşi la dispoziţie – 18 milioane lei – derulaţi prin  Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi cofinanţat prin Fondul Social European. Forurile implicate sunt Ministerul Muncii, în parteneriat cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România și Asociaţia Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România și Blocul Naţional Sindical.

Centrul de Garanţii pentru Tineri Ilfov şi ucenicia

Tinerii care vor apela la sfaturile centrului de la Ilfov o vor găsi acolo pe Geanina Gavrilescu, responsabil consiliere şi orientare, care va îndruma pe fiecare, în funcţie de cunoştinţele şi pasiunile pe care le are. Iar consilierea personalizată este unul dintre atuu-rile principale ale programului „Garanţii pentru TINEri!”.Iar una dintre modalităţile prin care tinerii pot să-şi găsească un loc de muncă, adaugă Geanina Gavrilescu, este prin efectuarea unui  stagiu de ucenicie care este o formă de calificare la locul de muncă, reglementată prin Legea 279/2005. Atenţie, însă! Toţi tinerii în vârstă de minimum 16 ani trebuie, însă, să fie luaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene  pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ilfov, în termen de 60 de zile de la absolvirea ultimelor ­cursuri, atrage atenţia Iulian Gavrilescu, directorul executiv adjunct al AJOFM Ilfov, prezent la seminar împreună cu directorul executiv al AJOFM, Georgiana Ţigănaşu. De fapt, prezentarea programului „Garanţii pentru TINEri” a fost făcută cu participarea cadrelor didactice buftene, profesori şi directori de licee, a reprezentanţilor unor societăţi care ar putea primi ucenici şi, nu în ultimul rând, avându-i în sală pe reprezentanţii elevilor, prin Diana Vlad de la Consiliul Judeţean al Elevilor Ilfov.

Garanţii pentru TINEri se adresează tinerilor:

 din mediul urban și rural;

 cu vârste cuprinse între 16-24 ani;

 care NU au absolvit examenul de bacalaureat;

 inactivi;

 șomeri;

 aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Odată înscriși la Centru tinerii vor beneficia gratuit de:

 Programe de formare profesională;

 Consultanţă, asistenţă și formare profesională pentru iniţierea unei afaceri;

 Stagii pilot de ucenicie;

 Târguri judeţene de locuri de muncă;

 Informare și consiliere profesională individuală și de grup;

 Medierea în vederea găsirii unui loc de muncă.

Caută Centrul de Garanţii pentru Tineri Ilfov:

Şoseaua Bucureşti-Târgovişte nr. 142, Buftea. Telefon: 0730.255.148; 

Email: garantii.ilfov @gmail.com; www.garantiipentru tineri.eu

Facebook: Garantii pentru TINEri