Ziua Naționalӑ a României – 1 Decembrie – a fost marcatӑ printr-o serie de activitӑți cultural-educative patriotice la Grӑdinița Buriaș din cadrul Liceului Teoretic Nr 1 Periș, structura Școala Gimnazialӑ “Prof. Ion Ionițӑ” Buriaș.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 629, ediția print

Ȋn acestă localitate, ȋncă de mici, copiii sunt educați ȋn spirit tradițional romȃnesc. Așa că, ȋnsoțiți de părinți, copiii au fost primiți ȋntr-un cadru festiv adecvat evenimentului, conform tradiției naționale, cu pâine și sare, de către educatoarele Silvia Leca și Ioana Badea. A urmat intonarea imnului național: “Deșteaptă-te romȃne”, iar activitățile ­s-au des­fășurat pe trei centre, repartizarea făcȃndu-se cu ajutorul bilețelelor trase de copii: roșu, galben sau albastru. Fiecare grup de părinți și copii a avut de făcut o activitate, iar după finalizarea ei trecea la alt centru, rotindu-se astfel pe la toate activitățile. La centrul roșu s-au umplut sticluțe cu orez colorat ȋn culorile drapelului: roșu, galben și albastru, iar pe capac s-a lipit panglică tricoloră. La centrul galben s-au confecționat stegulețe tricolore din hȃrtie glasată avȃnd ca suport paie colorate. Iar la centrul albastru, copiii au realizat păpușele ȋmbrăcate tradițional, din linguri de lemn, cu haine decupate din hȃrtie printată și păr ȋmpletit din sfoară.

Sfȃrșitul activităților s-a făcut ȋn ritmul horei tradiționale, căci s-a cȃntat și s-a dansat Hora Unirii.

Atȃt părinții, cȃt și copiii au fost implicați, au lucrat și au participat cu tot sufletul. A fost o activitate frumoasă, recreativ-educativă, care i-a adus împreună de copii, parinți și educatori. Frumosul spirit național a fost insuflat celor prezenți, aceștia simțindu-se mȃndri că sunt romȃni, iar scopul activiții a fost atins – dezvoltarea și consolidarea sentimentului patriotic, de ȋntelegere a faptului că Marea Unire din 1918 a fost și este unul dintre momentele istorice cele mai importante ale poporului nostru.