Nea Gigi Costache, omul care s-a născut pentru box

Puțin iubitori ai sportului cu mănuși își mai amintesc de Gheorghe Costache, un mare boxer născut pe plaiuri ilfovene, în comuna Ștefăneștii de Jos, în anul 1958. Palmaresul său a fost unul de invidiat pentru mulți practicanți ai acestei discipline sportive, fiind singurul boxer român care, în anul 1979, a câștigat titlul de campion la unul dintre cele mai prestigioase turnee pentru amatori, Trofeul „Cordova Cardin”, disputat în Cuba.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 624

Acum, Gigi Costache, așa cum era el cunoscut în lumea pugilismului românesc, își duce traiul în comuna natală, și este agent de pază la o agenție specializată.

Pe nea Gigi am avut ocazia să-l întâlnesc prima oară cu ocazia Campionatului European de Natație pentru juniori care s-a desfășurat la Otopeni în luna septembrie a acestui an. Era unul dintre agenții care asigura ordinea la acest important turneu continental, la care înotătorii noștri, în frunte cu David Popovici, au uimit o lume întreagă cu rezultatele lor.

A doua întâlnire cu nea Gigi ne-a fost prilejuită de primarul interimar al comunei Ștefăneștii de Jos, Mircea Gheorghiță. Astfel, am ajuns să-l cunoaștem mai bine pe marele pugilist român ai anilor ’70, care ne-a povestit, cu multă modestie, despre întâlnirea sa cu boxul de performanță, dar și despre palmaresul său în acest sport al bărbăției. Pentru că, nea Gigi este acum un om la locul lui, un om pe care greutățile vieții – și nu au fost puține – nu l-au doborât, așa cum nici el nu a fost doborât de prea multe ori în ring, unde a fost un luptător aprig și greu de învins. Dar, nici vorbă să renunțe la pasiunea vieții sale! Spun asta, pentru că Gigi Costache antrenează acum un grup de tineri, care sunt înscriși la secția de box a Clubului Sportiv Ștefănești, încercând să le insufle dragostea pentru acest sport, mai ales că în această așezare ilfoveană boxul are o tradiție îndelungată.

Un luptător care de mic și-a dorit să devină boxer…

… și a reușit pe deplin. Deși cariera lui a fost destul de scurtă, întreruptă de vicisitudinile sorții, nea Gigi Costache are cu ce să se mândrească în privința carierei sale de boxer. Mai exact, nea Gigi a disputat 400 de meciuri, din care a câștigat 370, un „scor” cu care nu foarte mulți pugiliști se pot lăuda.

El ne-a povestit cum a făcut primii pași în acest sport, cine i-au fost mentorii și care au fost reușitele sale în cariera de sportiv.

„Când eram mic copil, erau mulți băieți pe uliță, mai mari ca mine, care mă băteau deseori. Îmi ziceam eu, pe-atunci, «las’ că mă fac eu mare și o să mă duc la box și cred că n-o să mai stea vreunul în fața mea!». Așa am și făcut! La 14 ani și o lună, m-am dus la box la clubul Progresul, unde m-a antrenat domnul Ion Vasilov, care mi-a fost ca un tată. Acolo am stat 4 ani, apoi m-au luat cei de la Dinamo, după care am mai boxat pentru Energia, Olimpia și Rapid. Am lucrat cu mari antrenori de box, cum ar fi Luca Romanov, Tedy Niculescu, Ion Monea, sau marele Nicolae Linca, primul boxer român campion olimpic la Olimpiada de la ­Melbourne, din 1956. Am avut mulți mari antrenori, care m-au ibit pentru că eram cuminte.

Domnul Vasilov, când m-am prezentat prima oară la clubul Progresul, m-a urcat în ring cu un boxer mai mare decât mine și m-a pus să mă bat cu el. Ăsta mi-a tras un pumn în nas de mi-a dat sângele! Atunci, antrenorul m-a întrebat dacă mai vreau să fac box. «Rămân!», i-am răspuns eu, iar de atunci boxul a devenit viața mea!”, ne-a povestit nea Gigi Costache.

Rezultate de excepție, încă din primii ani de box

Iar faptul că ilfoveanul era destinat acestui sport s-a adeverit în scurt timp.

Primul titlu, cel de campion național, ­ne-a spus fostul sportiv, l-a câștigat la scurtă vreme după ce începuse boxul, la 14 ani și jumătate, în anul 1972. Această „ispravă” a reușit-o și în următorii ani, acumulând 5 titluri de campion național, iar la 16 ani făcea deja parte din lotul național, după spusele sale.

În 1976, a obținut titlul de campion european de juniori la categoria sa, la Campionatul European de Juniori din Cehoslovacia.

Apoi, în 1977, a reușit să câștige trofeul la o importantă competiție din Polonia, iar în anul următor, la vârsta de 18 ani, a participat pentru prima oară la Turneul „Centura de Aur”, unde s-a clasat pe locul III, pentru ca, în 1979, să boxeze în finală, reușind să câștige multrâvnitul trofeu.

Tot în anul 1979, în luna mai, a fost invitat în Cuba, alături de alți pugiliști români, pentru a participa la o prestigioasă competiție – Trofeul „Giraldo Cordova Cardin” -, pe care l-a câștigat cu brio, boxând la categoria semimijlocie! „Am primit trofeul chiar din mâna președintelui cubanez Fidel Castro!”, ne-a spus, cu mândrie, nea Gigi.

Mai mult, legendarul boxer cubanez Teofilo Stevenson a avut numai cuvinte de laude pentru Gigi Costache, pe care l-a caracterizat ca fiind „la fel de puternic și combativ ca marele Cassius Clay”!

Și ca să ne dovedească faptul că nu se laudă, ne-a Gigi a adus cu el la întâlnirea din biroul primarului Mircea Gheorghiță un sac de… trofee, cupe și medalii. „Nu chiar pe toate, ne-a spus el, doar pe cele mai importante, altele au rămas acasă”, a ținut el să precizeze.

Fotografiile pe care le-am făcut sunt martori tăcuți ai performanțelor sale, pe care ni le-a împărtășit marele sportiv din Ștefănești…

Gigi Costache își dorește să crească noi campioni în Ștefănești

L-am întrebat pe interlocutorul nostru dacă s-a retras definitiv de pe tărâmul sportului și ­ne-a mărturisit că nici nu se pune această problemă, ba mai mult, își dorește să le împărtășească din tainele boxului și tinerilor din Ștefănești.

„Mi-am dorit în viață să fiu și eu antrenor aici, la Ștefănești, iar primul om care mi-a întins mâna este domnul primar Mircea Gheorghiță, încă de acum un an.

El a fost cel care ­mi-a acordat această șansă! Ne sprijină, la rândul lui, și domnul viceprimar Petrică Ion.

Totul a început acum un an, cum am spus. Acum avem circa 20 de copii, cu vârste între 10 și 18 ani. Și sunt mulți alții care vor să facă box, aici. În prezent ne antrenăm la o sală din București, dar avem promisiunea de la domnul primar că în curând ne va amenaja o sală de sport aici, în comună.

În aceste condiții, într-un an de zile vom putea participa chiar și la competiții!”, ne-a spus Gigi Costache.