Telefonul mobil ne-ar putea ajuta să aflăm dacă suferim de COVID-19. Cerectătorii internaționali au reușit să creeze o aplicație care detectează noul coronavirus în vocea oamenilor. Din fericire, acuratețea este foarte mare. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 617, ediția print

Dacă dorim să utilizăm aplicația, tot ce va trebui să facem este să oferim informații despre istoricul nostru medical, statutul de fumător și datele demografice. De asemenea, va fi nevoie să înregistrăm unele sunete respiratorii, cum ar fi tusea și citirea unei propoziții scurte. O tehnică de analiză a vocii denumită Mel-spectrogramă a identificat diferite caracteristici ale vocii pentru a „descompune numeroasele proprietăți ale vocilor participanților”. Experții apreciază că aplicația are o precizie de până la 89%, este ieftină și ușor de utilizat, motiv pentru care ar putea fi adoptată și în țările cu venituri mici, unde testele PCR sunt mai scumpe. Rezultatele pot fi furnizate în mai puțin de un minut și se spune că reprezintă o „îmbunătățire semnificativă” a preciziei testelor cu flux lateral, potrivit afirmațiilor specialiștilor făcut pentru SkyNews.

Testele virtuale, utile în special la evenimente cu multe persoane

După cum se știe, infecția cu virusul SARS-CoV-2 are impact asupra tractului respirator superior și asupra corzilor vocale. Tocmai de aceea, cercetătorii și-au dorit să analizeze modificările vocii cu ajutorul unui model de inteligență artificială pentru a detecta boala. „Inteligența artificială permite efectuarea de teste virtuale, la distanță, și are un timp de răspuns de mai puțin de un minut. Testele ar putea fi utilizate, de exemplu, la punctele de intrare pentru adunări mari, permițând o depistare rapidă a populației”, a spus Wafaa Aljbawi, cercetător la Institutul de Știință a Datelor din cadrul Universității Maastricht din Olanda.