Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, în reședința sa de la Castelul Balmoral, din Scoția. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis încă de joi seara, un mesaj de condoleanțe, afirmând că Majestatea Sa „a fost un prieten constant al poporului român și, în special, al Bisericii Ortodoxe Române”.

 

 Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 617, ediția print

Prezentăm și noi, în cele ce urmează mesajul integral al Patriarhului României adresat Majestății Sale Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în urma trecerii în eternitate a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. „Suntem profund mișcați de trecerea la Domnul a regretatei Regine Elisabeta a II-a, mama iubită a Majestății Voastre și Suveran al Regatului Unit și al Commonwealth-ului, în ziua de 8 septembrie 2022, în care sărbătorim, în Biserica Ortodoxă, Nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria. Cunoaștem legătura apropiată pe care Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a avut-o cu Familia Regală a Românei, în special cu fostul Rege Mihai al României, pe care l-a apreciat atât de mult. În același timp, Majestatea Sa a fost un prieten constant al poporului român și, în special, al Bisericii Ortodoxe Române, în strădania lor de a trece prin vremurile grele ale dictaturii comuniste. În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a rămas în conștiința noastră ca o susținătoare constantă a românilor care s-au stabilit în Regatul Unit și, în general, a României, fiind inspirată de manifestarea statornică de iubire și apreciere a Majestății Voastre pentru țara si poporul nostru. În aceste momente de mare întristare și durere pentru Familia Regală Britanică și pentru Majestatea Voastră, personal, ne rugăm ca sufletul nobil al Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a să se odihnească în pacea, lumina și iubirea Preasfintei Treimi. Veșnica ei pomenire din neam în neam”, a transmis Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

O lume întreagă, în doliu după decesul Reginei

Regina Elisabeta se afla de mai multe zile sub supraveghere medicală iar în după-amiaza zilei de joi, 8 septembrie, a decedat la Castelul Balmoral din Scoția. Potrivit unui comunicat de la Palatul Buckingham, suverana  a început să se simtă din ce în ce mai rău joi, iar medicii s-au arătat îngrijorați pentru starea ei de sănătate. Întreaga familie s-a aflat lângă Regina Elisabeta a II-a în ultimele momente. O lume întreagă a fost în doliu după decesul Majestății Sale. Mai multe țări au decretat doliu național. De la șefi de state și familii regale până la oameni simpli au plâns-o. Regina Elisabeta a fost cel mai longeviv monarh al Marii Britanii și figura emblematică a națiunii timp de șapte decenii. Elisabeta s-a născut în Mayfair, Londra, fiind primul copil al ducelui și ducesei de York (mai târziu regele George al VI-lea și regina Elisabeta). Tatăl ei a urcat pe tron după abdicarea fratelui său, regele Eduard al VIII-lea, în 1936, moment din care ea a devenit moștenitoarea prezumtivă. A avut parte de o educație privată, acasă, și a început să își asume sarcini publice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, servind în Serviciul Teritorial Auxiliar. În 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, un fost prinț al Greciei și Danemarcei, cu care a avut patru copii: Charles al III-lea, Anne, Prințesă Regală, Andrew, Duce de York și Edward, Conte de Wessex. A fost căsătorită cu prințul Philip timp de 73 de ani, până la moartea acestuia, la 9 aprilie 2021. Elisabeta a II-a s-a aflat pe tronul Marii Britanii timp de peste 70 de ani, fiind devansată doar de Ludovic al XIV-lea al Franței, care a devenit rege la vârsta de patru ani. Domnia lui Ludovic al XIVlea, de 72 de ani și 110 zile, a fost între 1643 și 1715. Regina a devenit monarh la vârsta de 25 de ani, în urma decesului tatălui său pe 6 februarie 1952. Sâmbătă, pe 10 septembrie, Charles, fiul cel mare al Reginei a fost proclamat oficial Rege al Regatului Unit.