Victor Ponta prezintă 10 motive pentru a fi ales
Ne mai despart câteva zile de duminica alegerilor prezidențiale. Pe 2 noiembrie, românii își vor vota viitorul Președinte. În cursa pentru cea mai înaltă funcție din stat s-au înscris 14 competitori. Și, pentru prima oară în ultimii 25 de ani, două femei luptă pentru voturile românilor.
Analiștii spuneau, înaintea începerii campaniei electorale și s-a dovedit că au avut dreptate, că vom vedea o campanie dominată de atacuri la persoană și nu una în care se vor promova proiecte.
După ce v-a prezentat candidații, Jurnalul de Ilfov a ales ca, în acest număr, să aducă în fața cititorilor câteva elemente de ultimă oră legate de primii clasați în topul preferințelor votanților, în funcție de diferite criterii.
Site-ul candidatului la Președinție, Victor Ponta (www.victorponta.ro) prezintă publicului 10 motive pentru care președintele PSD ar trebui votat la alegerile din 2 noiembrie a.c.
Primul dintre ele este legat de faptul că Ponta ”nu are nicio legătură cu trecutul comunist!”. ”Avea doar 17 ani la Revoluție și nu face politică după vechile tipare, ale comuniștilor”, se precizează pe site.
”(…) S-a ținut de cuvânt! A reîntregit salariile și a mărit pensiile, a făcut 200.000 de locuri de muncă, a redeschis spitale, a crescut salariul minim, a scăzut CAS, a promovat programe pentru tineri: Prima Mașină, Prima Casă, stimularea angajării tinerilor, susținerea tinerilor întreprinzători etc.
Pentru că este tânăr (…), cu foarte multă putere de muncă. A fost cel mai tânăr premier din Europa la momentul desemnării și poate fi cel mai tânăr președinte.
Pentru că a ajutat și va sprijini în continuare clasa de mijloc, prin creșterea economică – a stimulat agricultorii, a ajutat industria IT, energia, micii întreprinzători, beneficiarii de fonduri europene, a crescut salariul mediu”, arată primele motivații.
”Este tată de familie, creștin, atașat și mândru de tradițiile românești. A fost alături de români la marile sărbători naţionale şi religioase, a înţeles că este foarte important să fim europeni, dar păstrându-ne specificul şi tradițiile.
Este singurul capabil să elibereze România de regimul Băsescu și pentru că este singurul care a rămas în acest front împotriva lui Traian Băsescu de la început! (…) Pentru că va duce schimbarea până la capăt!
Pentru că este un lider occidental, care a întărit parteneriatul cu SUA, NATO și UE și care a ajutat Moldova în integrarea europeană, în ciuda criticilor Rusiei. (…)
Pentru că vrea stoparea dependenței de gazele rusești și pentru că lucrează pentru o Românie puternică și apropiată de Vest.
Pentru că este apropiat și de cei în vârstă, nu numai de noile generații. A combinat creșterea economică și protecția socială, făcând dreptate pentru cei care prea mult timp au fost ignorați. (…) Pentru că este singurul care îi apără pe pensionari și pe cei în nevoie”.
Cel de-al 10 motiv spune despre Victor Ponta că ”reprezintă un alt model de președinte, total diferit de Traian Băsescu! Va pune capăt scandalului și certurilor din ultimii 10 ani și va aduce o echipă unită, care va trage în aceeași direcție”.
”Decalogul” MonicĂi Macovei
Programul politic al candidatului Monica Macovei este structurat sub forma unui decalog:
Să nu ai alți stăpâni decât cetățeanul,
Să nu trădezi interesul național,
Să nu ataci instituțiile statului,
Sa nu furi și să nu risipești banul public,
Să nu minți, să nu plagiezi, să nu calomniezi și să nu mituiești,
Să-ți înmulțești banii și creația,
Să-ți educi copiii,
Să-ți respecți părinții și să-ți ajuți semenii,
Să cultivi solul și să protejezi natura
Să-ți respecți identitatea, valorile și trecutul, ca să ai un viitor.
Monica Macovei a ales, de asemenea, să prezinte alegătorilor o serie de motive pentru care ar trebui votată. Printre ele se numără:
1. Faptul că reprezintă România în Parlamentul European, fiind cel mai activ raportor european.
2. Pentru că a creat DNA – instituția care a început să curețe România de corupție – precum și ANI.
3. Propune acces simplificat la vot, prin corespondență sau electronic.
4. Dorește să reabiliteze instituția Avocatului Poporului, ”momentan aservită politic.
5. Pentru că propune ca parlamentarii români inactivi, sau care nu-și respectă promisiunile către electorat, să poată fi revocați.
6. Pentru că atunci când vorbește se referă la principii și valori, nu la scandaluri și persoane.
7. Pentru că e decentă, educată, sobră și o luptătoare cunoscută în Europa, în chestiuni legate de etică și drepturile omului.
8. Pentru că știe că orice se fură azi în România este, în fapt, o delapidare a României de mâine.
9. Pentru că este vocea celor fără voce, a celor umiliți de politicieni care trimit copiii la școală fără manuale, an după an, după an, după an.
10. Pentru că are 3 priorități ferme, pe lângă Dreptate: sănătate, educație și locuri de muncă.
11. Pentru că are respect față de trecut și adevăr. Și pentru că dorește ca, în sfârșit, să aflăm adevărul despre Revoluția din 1989.
12. Pentru că este un politician cu viziune, care construiește, nu vorbește (…). Pentru că nu minte și nu fură (…)”.
Klaus Iohannis are 11 teme majore în programul său
Pe www.iohannispresedinte.ro, candidatul la Președinție, Klaus Iohannis a postat câteva pagini din volumul autobiografic ”Pas cu pas” – carte în care autorul vorbește despre sine, despre carieră, felul în care s-a format și despre ce vrea să facă în calitate de Președinte al României.
”Am crezut că cea mai potrivită formă pentru a-i lăsa pe oameni să mă cunoască a fost să scriu despre mine. (…) Am adunat în această carte momente din viaţa publică, încercând să refac, din ceea ce a selectat memoria, traseul profesional care m-a adus de la catedra de fizică la ipostaza de candidat pentru Preşedinţie. Am inclus în ea şi lucruri personale, dar nu am făcut-o neapărat pentru a răspunde curiozităţii celorlalţi. Am recuperat acele întâmplări, întâlniri sau detalii care au spus ceva despre felul în care m-am format, despre valorile pe care le-am preţuit. Identitatea mea personală a umplut, prin intermediul faptelor, dar şi prin aceste principii în care am crezut, rolul de persoană publică pe care l-am ocupat de mai bine de paisprezece ani”, spune Iohannis.
Principiile generale ale candidatului PNL pot fi sintetizate în câteva direcții principale. Este vorba despre o filosofie politică privind formarea unei drepte integratoare, care să înglobeze un pluralism de idei. Principiile au în vedere o viziune centrată pe individ cu respectarea drepturilor și libertăților civile, consolidarea proprietății private, a liberei inițiative și a concurenței. Un rol important îl are descentralizarea și subsidiaritatea, precum și reforma administrației publice. Klaus Iohannis propune și un alt mod de exercitare a funcției prezidențiale. El consideră că în sistemul instituțional românesc, președintele are un rol important, dar îi lipsește cu desăvârșire un președinte vizionar, care să facă statul să devină funcțional. Președintele trebuie să arate calea în directă colaborare cu celelalte instituții ale statului. El trebuie să fie un președinte cu adevărat echidistant în raport cu jocul politic al partidelor, care trebuie să știe când să-și asume o poziție fermă, puternică și răspicată, dar și când să nu intervină în jocul politic.
Proiectul prezidențial al candidatului Iohannis, denumit ”România lucrului bine făcut”, conceput pentru viitorii 10 ani, a fost structurat pe 11 teme majore de dezbatere și consens național. Aceste teme vor conduce, conform concepției candidatului PNL, către o „Românie a lucrului bine făcut”. Iată cele 11 teme care pot aduce o schimbare adevărată a situației economico-sociale a României, conform lui Klaus Iohannis:
Educația ca resursă de performanță a României;
Economia liberală: competitivitate şi prosperitate;
Agricultura performantă și dezvoltarea satului românesc;
Infrastructura ca instrument al europenizării României;
Regionalizarea și descentralizarea ca vectori ai modernizării;
Parcursul european al Republicii Moldova ca prioritate națioală;
Investiție în sănătate – o investiție în viitor;
Viziunea fiscal-bugetară: regândirea relației dintre stat și cetățean;
Cum răspundem la viitorul sistemului de pensii?;
Reforma instituțiilor politice și administrative;
Demografia o provocare pe termen lung.
Elena Udrea – pentru ”O Românie frumoasă!”
Promisiunea candidatului PMP, Elena Udrea, pentru români, este: ”O Românie frumoasă!”, în care primul lucru pe care anunță că l-ar face, ca președinte, ar fi legat de schimbarea Guvernului actual, ”cu unul competent, care să recupereze anii pierduți cu Victor Ponta”.
Și, evident, femeia candidat a ales – ca parte a strategiei sale de campanie – să se adreseze direct femeilor din România, cărora spune că le seamănă, deoarece, la fel ca multe dintre ele, ”a îndrăznit să acceadă și să reziste într-o lume a bărbaților”.
”M-am luptat să demonstrez că poți fi blondă, poți purta tocuri, poți să vrei să arăți bine și în același timp să faci performanță profesională. Ca și voi, am suportat umilințe, jigniri nemeritate, mitocănii de tot felul. Nu m-au învins, ci m-au făcut mai mândră de faptul că sunt o femeie care a reușit! Am depășit prejudecățile, pentru mine dar și pentru toate femeile care vor să rămână feminine, să fie elegante, să aibă dragoste și familie, dar să fie luate în serios și să aibă cariere de succes.
Da! Am nevoie de timp pentru a merge la coafor sau pentru a-mi face unghiile. Da! Mă trezesc foarte devreme pentru a merge la sala de sport, sau nu mănânc uneori o zi întreagă, pentru că nu găsesc răgazul. În schimb, niciodată nu am făcut rabat de la munca mea!
Țin pasul cu bărbații, ba chiar fac unele lucruri mai bine ca ei! Sunt cel mai bun candidat la Președinția României, pentru că am demonstrat că pot face ceva concret pentru România”, spune Elena Udrea, amintind de cele peste 6.000 de proiecte implementate cu succes în mandatul său de ministru, care au generat peste 100.000 de locuri de muncă.
”(…) Hai să facem împreună ultimul și cel mai important pas: o femeie Președinte! Și va fi schimbarea care va da speranță milioanelor de femei care luptă la fel ca mine, altora și mai multe care nu au curaj să o facă, dar își doresc să fie tratate egal bărbaților în societate și acasă. Va fi dovada că se poate, vor deveni încrezătoare în ele însele și vor spune: ”Dacă Udrea a putut, putem și noi!”. Da, dacă mă veți ajuta să pot, va putea, de fapt, fiecare dintre voi!”, concluzionează candidatul la Președinție, într-un mesaj adresat femeilor și postat pe pagina oficială www.romaniafrumoasa.ro.
22% dintre cei chestionați vor un președinte cu vârsta între 31 și 40 de ani
31% dintre cei chestionați vor un președinte cu vârsta între 51 și 60 de ani
61% dintre cei car e răspund anunță că vor merge la vot
67% dintre cei care răspund își declară intenția de vot
6% dintre cei chestionați suntnehotărâți în privința partcipării la vot