În orașul Pantelimon... Pelerini de pretutindeni s-au rugat la moaștele Sfântului Pantelimon, grabnic ajutător și vindecător 1
În orașul Pantelimon... Pelerini de pretutindeni s-au rugat la moaștele Sfântului Pantelimon, grabnic ajutător și vindecător 1

 

Biserica aduce întotdeauna o speranță în vremuri grele cum sunt cele pe care le trăim acum, iar în orașul Pantelimon, cu prilejul hramului bisericii închinate sfântului ocrotitor de numele căruia se leagă denumirea localității, o slujbă superbă a îmbrăcat lăcașul de cult într-o lumină Divină, aducătoare de pace, liniște sufletească și echilibru.
Aici se află, așezat la loc de cinste, brațul drept al Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 611

Orașul Pantelimon, miercuri, 27 iulie. Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, doctorul care și-a tratat aproapele cu dragoste, fără să-i ceară nimic în schimb a fost prăznuit în chip deosebit, în Parohia Sfântul Nicolae. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un ales și numeros sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, i-a adus o cinstire aparte doctorului fără de arginți, făcând din hramul de la Pantelimon, una dintre cele mai frumoase și grandioase sărbători închinate Marelui Mucenic.
Lăcașul de cult a răsunat de rugăciuni și frumoase cântări bisericești, chiar de la primele ore ale zilei. Înzestrat cu bunătate, cu credință și smerenie, părintele Adrian Tănăsoiu, parohul bisericii aflată sub ocrotirea Sfântului Pantelimon, și-a primit rugătorii în biserica înfrumusețată ca o mireasă, cu o dragoste părintească neasemuită, izvorâtă din cuvântul său blând, ziditor, dătător de speranță și de sens duhovnicesc incomparabil. Ca de fiecare dată, când se înalță rugăciuni la Ceruri și li se vorbește despre cinste, dreptate, credință în Dumnezeu, iubirea față de aproa­pele, sporirea în fapte bune, credincioși de toate vârstele din orașul Pantelimon și din împrejurimi au revenit în număr mare la biserica lor de suflet. De altfel, lăcașul de cult s-a dovedit neîncăpător pentru mulțimea de rugători. Păstrându-l în memoria sufletului pe Sfântul Pantelimon, cel în toate puternic ca un leu, ocrotitor și mângâietor al nevoințelor oamenilor credincioși, al sufletelor apăsate de suferință și durere, de pe urma bolilor trupești și mai ales spirituale, la vreme de restriște, preoții și credincioșii deopotrivă, au făcut rugăciuni pentru alungarea secetei, pentru pace în țară și peste hotare și pentru încetarea pandemiei de coronavirus. Au fost pomeniți și ctitorii, binefăcătorii și slujitorii sfântului lăcaș suiți la Ceruri. Părintele Nicolae Tănăsoiu, preot îmbisericit, părintele Nicolae Stroe și părintele Cătălin Gutue sunt doar câțiva dintre preoții care au luat parte la Sfânta Liturghie.
În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, le-a amintit celor prezenți de persecuția asupra Bisericii lui Hristos și asupra creștinilor. Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor și despre virtuțile pe care ­le-au manifestat martirii, printre care și Sfântul Pantelimon, în fața suferinței. “Biserica a cunoscut o cruntă persecuție, care a durat două veacuri și jumătate. Nu înseamnă că persecuția s-a oprit odată cu decretul Împăratului Constantin din anul 313. Prigonirile împotriva ucenicilor lui Hristos continuă până în vremea noastră. Nu degeaba s-a afirmat în ultimul timp că cea mai persecutată credință din lume este cea creștină. Și în zilele noastre sunt nenumărați creștini care mor pentru că nu au libertatea de a-și mărturisi credința, pentru că sunt urmăriți, iar bisericile lor sunt asediate sau bombardate când sunt pline de credincioși. Dincolo de aceste lucruri, va trebui să ne gândim la mărturisirea sfinților, la cei care au arătat o iubire fără margini față de Hristos. Dintre toate învățăturile Mântuitorului, cea mai importantă, dar și cea mai grea, este iubirea altora și mai ales iubirea celor care te prigonesc. Apoi, mucenicii au avut puterea de a se lepăda de lucrurile acestei lumi, pentru că aceștia au prețuit mai mult veșnicia decât vremelnicia”, a spus Preasfințitul Timotei Prahoveanul.

Părintele Adrian Tănăsoiu, premiat de Patriahul României pentru întreaga activitate
La ceas de mare sărbătoare creștină, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor l-a hirotonit întru diacon pe teologul Andrei-Constantin Olinici, care va sluji în Parohia „Miron Patriarhul”, din cadrul Protoieriei Sector 1 Capitală. Impresionat de vrednicia și spiritul de sacrificiu puse în slujba enoriașilor, de modul în care a reușit să dea strălucirea acestui lăcaș de cult în care iubirea și credința să se înalțe către Dumnezeu, Preasfinția Sa i-a adresat și un cuvânt de felicitare părintelui paroh Adrian Tănăsoiu. Episcopul i-a oferit părintelui paroh, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, iar Consiliului parohial Diploma Omagială și Medalia comemorativă a anului 2022. La rândul său, părintele paroh i-a mulțumit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române pentru distincția oferită și pentru grija părintească manifestată față de parohie. La fel și Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, căruia i-a adus cuvânt de mulțumire pentru slujirea arhierească și pentru cuvântul de folos sufletesc, oferindu-i o bederniță cu chipul Sfântului Pantelimon și un superb coș cu flori, simbol al iubirii și prețuirii pe care i-o poartă.
Printre mulțimea de credincioși care i-au adus slavă și închinare sfântului grabnic ajutător și vindecător Pantelimon, s-a aflat și Marian Ivan, primarul orașului, om cu credință trainică, mare iubitor de Dumnezeu și de aproapele său.
“Ziua de 27 iulie este dedicată Sfântului Pantelimon, cel care ne protejează orașul și pe fiecare dintre noi, cei care numim Pantelimonul „acasă”. Astăzi este despre noi toți, despre prietenia dintre vecini, despre ajutorarea celor mai puțin norocoși, despre familie și recunoștință. Am participat în această dimineață la slujba dedicată sfântului, așa cum o fac an de an. Pantelimonul înseamnă totul pentru mine: înseamnă copilăria mea, amintirile cu prietenii din școală și de pe stradă, aici am ales să locuiesc cu familia mea, și aici mi-am crescut și imi cresc copiii. Astăzi este încă o zi de sărbătoare în orașul nostru! La mulți ani, pantelimoneni! La mulți ani, Pantelimon!”, a spus Marian Ivan, primarul orașului. Alături de primar, la acest eveniment au fost reprezentanți ai tuturor instituțiilor locale. Și, pentru că oricât de mult am scrie tot ar fi prea puțin pentru a descrie frumusețea praznicului de la Pantelimon, vă lăsăm, dragi cititori, să vă bucurați de imaginile surprinse de jurnaliștii de la Trinitas Tv și Ziarul Lumina care ilustrează cele mai importante momente de înălțare duhovnicească ale zilei.