Colonelul în rezervă Ștefan Iovan, cel care a fost căpitanul Stelei de la Sevilla, în anul 1986, când echipa a câștigat Cupa Campionilor Europeni, a primit titlul de Cetățean de Onoare al comunei Domnești, din partea primarului Adrian Ghiță și a Consiliului Local.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.630

Autoritățile ocale au decis să îi confere lui Ștefan Iovan titlul de Cetățean de Onoare al comunei pentru că „a introdus România în galeria selectă a țărilor care au cucerit cel mai prestigios trofeu fotbalistic, Cupa Campionilor Europeni”.

Ceremonia decernării acestui titlu s-a desfășurat în zi de sărbătoare, de Sf. Ierarh Nicolae, pe 6 decembrie, la sediul Consiliului Local din Domnești, eveniment la care au participat numeroși cetățeni ai localității, dar și prieteni ai sportivului, precum foștii săi coechipieri Adrian Bumbescu și Miodrag Belodedici.

Ștefan Iovan este considerat unul dintre cei mai buni fundași români, din toate timpurile și a devenit cu echipa Steaua campion național și câștigător al Cupei României, precum și deținător al Cupei Campionilor Europeni și al Supercupei Europei. Ștefan Iovan a jucat de 35 de ori în naționala României, marcând trei goluri. A avut o contribuție substanțială la calificarea tricolorilor la Campionatul Mondial din Italia 1990.

În paralel cu cariera sportivă, Ștefan Iovan a urmat și pregătirea militară, în prezent fiind colonel în rezervă.

40 de ani pentru sportul românesc

”Sunt onorat și bucuros să ne aflăm, astăzi, aici, într-o zi atât de importantă, nu doar pentru mine, ci pentru noi toți. Ziua de astăzi (n.r. – 6 decembrie) are dublă semnificație, sărbătoarea creștinilor de Sf. Ierarh Nicolae și acordarea titlului de Cetățean de Onoare al comunei Domnești, domnului colonel Ștefan Iovan, în semn de recunoștință pentru contribuția sa de peste 40 de ani în sportul românesc și pentru profesionalismul de care a dat dovadă”, a declarat primarul comunei Domnești, Adrian Ghiță.

După intonarea Imnul Național al României, edilul a mai anunțat că este o deosebită cinste și onoare faptul că la eveniment au venit și alte două valori ale sportului românesc, respectiv Miodrag Belodedici și Adrian Bumbescu, cărora le-a mulțumit că sunt alături de domneșteni într-o zi atât de importantă pentru comunitate și pentru Ștefan Iovan.

”Cu talent, ambiție, tărie de caracter și multă modestie, în anul 1986, dl. Ștefan Iovan, în calitate de căpitan al echipei de fotbal Steaua București, a introdus România în galeria selectă a țărilor câștigătoare ale celui mai prestigios trofeu fotbalistic, Cupa campionilor europeni” a menționat primarul Adrian Ghiță înmânându-i invitatului placheta de Cetățean de Onoare al comunei Domnești, regulamentul pentru acordarea titlului de cetățean al comunei Domnești și un buchet de flori, cu urări de sănătate, fericire, bucurii, împliniri. Apoi, toți cei prezenți au avut bucuria de a viziona un film documentar care a prezentat momente importante din viața sportivă a fotbalistului.

”Pentru mine este un eveniment emoționant”, a spus, la rândul său, Ștefan Iovan mulțumindu-le tuturor celor care au avut inițiativa și au sprijinit acordarea titlului și organizarea evenimentului care a onorat performanțele sale sportive. 

Emoții și împlinire pentru muncă și un titlu de echipă

”Sunt emoționat, mai ales că îmi sunt alături cei doi colegi ai mei din apărare, fără de care eu cred că Steaua nu reușea această performanță, pentru că au făcut parte din defensivă. Fără ei și fără ceilalți jucători, Steaua nu câștiga Cupa Campionilor și nu era acest eveniment. Mulțumesc și clubului, și Ministerului Apărării, pentru că am avut o susținere puternică din partea tuturor, nu ne-a lipsit nimic din a face performanță, chiar strategia făcută a fost o strategie de succes, cu jucători din toate colțurile țării, cu oameni capabili și un antrenor care a știut să ne unească și să ajungem la o astfel de performanță. Vreau să îi mulțumesc și domnului Emeric Jenei, antrenorul nostru, care a avut un tact extraordinar, unii îl susțin, alții nu, eu îl susțin pentru că a avut un tact extraordinar, să țină în frâu și să gestioneze foarte bine lucrurile care s-au întâmplat. Și, de aici a venit și succesul. Echipa Steaua nu a luat numai Cupa Campionilor, pentru că a avut patru-cinci ani foarte intenși, pentru că am ajuns la încă o finală, o semifinală, am luat supercupa României și am mai jucat și o cupă intercontinentală la Tokyo, iar pentru asta țin să le mulțumesc tuturor colegilor mei. Pentru că eu sunt sceptic că se va mai întâmpla așa ceva curând – ca o echipă românească să se bată cu puterile fotbalului european și mondial”, a spus Ștefan Iovan. În semn de reunoștință pentru titlul primit, fotbalistul i-a înmânat primarului comunei Domnești o poză cu echipa Stelei, în componența din anul 1986.