Ziua Eroilor, la Gruiu
Ziua Eroilor, la Gruiu

@ Și elevii au spus ”România, te iubesc!”

În comuna Gruiu, chipurile ostașilor au rămas neșterse în inimile localnicilor și după zeci și sute de ani de la jertfa acestora pe câmpurile de luptă. Uniți sub tricolor, sătenii, împreună cu primarul Ion Samoilă, consilierii locali, cadrele didactice și alți reprezentanți ai autorităților locale au cinstit în ziua Înălțării Domnului, prin evenimente pline de încărcătură emoțională, memoria eroilor care au dat țării măreție și putere, apărând-o cu prețul vieții lor.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 603

Gruiu, joi 2 iunie. Aici, Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor au fost celebrate într-un mod cu totul aparte. Evlavioși și însetați de istorie, localnici de toate vârstele au asistat la cântări bisericești ample, fastuoase și la cuvântările clericilor, încă de la primele ore ale zilei. După Sfânta Liturghie, au fost săvârșite slujbe pentru odihna și mântuirea celor ce s-au jertfit pentru apărarea poporului român. Spre prânz, credincioșii, cu mic cu mare, s-au deplasat împreună cu preoții slujitori, primarul Ion Samoilă și autoritățile locale, la toate monumentele comemorative din sat. Cu emoție și recunoștință, clericii au amintit eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care și-au sacrificat viața pentru ca România să fie întreagă și liberă. În amintirea lor, primarul și viceprimarul au depus coroane de flori.

Și elevii au spus ”România, te iubesc!”

Îmbrăcați în frumoasele costume populare care amintesc de trecutul istoric al fiecărei regiuni a țării, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 din Siliștea Snagovului, conduși de profesorul de Religie Luminița Avram, au spus „România, te iubesc!”, prin versurile poeziilor și cântecelor patriotice și religioase pe care le-au rostit cu ardoare. După slujbele emoționante și momentele de reculegere de la monumentele istorice, a urmat împărțirea pachetelor cu alimentele tradiționale dăruite de primarul Ion Samoilă, tuturor celor prezenți la eveniment. S-au făcut parastase la toate monumentele ridicate în cinstea eroilor din localitate.
„Neamul acesta românesc a fost sfințit prin sângele eroilor și tuturor martirilor căzuți pe câmpurile de lupte, în lagăre, în închisori, sfinți care și-au dat viața pentru credința strămoșească. Ne bucurăm și este o cinste ca marele praznic al Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos să fie prăznuită în aceiași zi cu pomenirea eroilor. Să lăsăm toată grija cea lumească și să ne înălțăm mintea către Ceruri, către eroii noștri. Îi mulțumim domnului primar Ion Samoilă că este alături de noi și ne sprijină cu fiecare rugăminte pe care i-o adresăm. Și astăzi, dumnealui vrea să vă bucurați de o milostenie pe care o face pentru toți cei trecuți la Domnul. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i răsplătească osteneala sa și să-i dea putere și pe toate să le rânduiască cu folos pentru toți cei pe care-i are în grijă, pentru întreaga comunitate”, a spus părintele Gabriel Darie, parohul Parohiei Gruiu.