În timp ce mai multe state și-au anunțat intenția de a ridica restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că un nou val de infecții Omicron se îndreaptă spre Estul Europei. Potrivit sursei citate, numărul cazurilor de infecție cu această variantă a virusului SARS-CoV-2, deja s-a dublat în anumite  țări est-europene.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 588, ediția print

În acest context, OMS recomandă autorităților să grăbească vaccinarea populației și să mențină în continuare măsurile de protecție. „În ultimele două săptămâni, cazurile de COVID-19 au crescut mai mult de două ori în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia și Ucraina. În fața valului Omicron și cu Delta încă circulând pe scară largă în Est, această situație este îngrijorătoare și nu este momentul să renunțăm la măsurile despre care știm că funcționează în reducerea răspândirii COVID-19“, a anunțat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, marți, pe 15 februarie. Avertizarea vine într-un moment în care mai multe țări europene, printre care Cehia și Polonia, și-au arătat intenția ca, începând de luna viitoare, să relaxeze restricțiile privind ­COVID-19 dacă numărul zilnic de infecții continuă să scadă.

Aici rata de vaccinare este scăzută 

Mai mult, OMS a subliniat necesitatea continuă a unor măsuri precum testarea rapidă și purtarea măștii, precizând că peste 165 de milioane de cazuri ­COVID-19 au fost înregistrate până în prezent în regiunea europeană a OMS, cu 25.000 de decese în ultima săptămână. Totodată, directorul regional al OMS pentru Europa a făcut apel la guverne să examineze motivele locale pentru ratele de vaccinare sunt atât de scăzute în țările respective. Mai puțin de 40% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kârgâzstan, Ucraina și Uzbekistan au finalizat seria de vaccinuri ­COVID-19.