Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a anunțat că fermierii români vor înainta Parlamentului o inițiativă legislativă care să-i oblige pe traderii de produse agricole – în speță, cereale și oleaginoase – să achiziționeze producțiile fermierilor români în conformitate cu cotațiile de la cea mai mare bursă din Uniunea Europeană, cea de la Paris – Euronext/MATIF.

„Vom face o propunere legislativă pe modelul noii Legii 321 (cea cu privire la supermarket-uri – n.r.), dar privind achiziția de produse agricole – în special cereale. Prin această nouă lege, traderii, multinaționalele, să fie obligate să facă achiziții la bursa pieței europene și nu la a celei rusești. Este acum un pradox pe piață: aceiași traderi care activează în toată Europa, în afară de România, practică prețuri care se raportează la bursa MATIF, iar la noi, în România, și numai la noi, prețuri cu 20-30 de euro mai mici față de ­MATIF, spunând că aici se raportează la piața Rusiei”, a declarat, pentru site-ul Agrointeligența, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

 

„Fermierii români s-au deșteptat!”

Baciu afirmă că ne­mulțumirea fermierilor români este veche, dar lucrurile nu mai pot continua așa.

„Noi abia acum ­ne-am deșteptat și ne-am dat seama cum stau lucrurile. Vrem să fie și la noi ca și în restul țărilor din UE, unde statul îi obligă pe acești comercianți de produse agricole să respecte bursa MATIF. Franța, Germania, oriunde, nu circulă marfa cum vor unii, pentru că statul este interesat ca marfa să circule cu prețul cel mai bun, că de acolo își trage și el drepturile”, a precizat Baciu.

 

Subvenții doar pentru suprafețe cultivate cu sămânță produsă în România

LAPAR mai pregătește un alt demers, care ar putea produce o adevărată revoluție pe piața de input-uri din România. El a afirmat că fermierii vor solicita premierului și APIA ca să beneficieze de subvenție doar fermierii care cumpără sămânță produsă în România, indiferent de companie. „La ora la care vorbim, companiile care spun că fac investiții în România nu fac nimic altceva decât că își vând produsele țărilor lor în România, motivând, când le pui întrebarea de ce nu tratează sămânța de rapiță – că ei nu produc la noi  sămânța de rapiță pentru că aceasta este strategia firmei. Aceste companii să facă business cu sămânță, dar cu sămânță produsă în România. Și să nu se înțeleagă greșit, nu vorbim despre genetică, de sămânță românească, ci de sămânță produsă ÎN România. Ea poate să fie de orice proveniență – rusească, chinezească, dar produsă în România, de fermierii români, pentru fermierii români”, a declarat Laurențiu Baciu.