• Învierea lui Hristos Mântuitorul este cel mai mare adevăr al creștinismului fiind totodată, o unire în credință și bucurie

Sufletele ni se umplu astăzi de o bucurie sfântă,  Învierea Domnului Iisus Hristos, cea mai mare sărbătoare a creștinătății din toate timpurile. Este ziua în care Cerul coboară spre oameni, iar inimile noastre, obosite de grijile lumii, tresaltă în așteptarea luminii, a păcii și a vieții veșnice.

Paștele este într-adevăr o tradiție străveche, dar și un prilej de revedere în familie. Este o taină a credinței, o dovadă vie a iubirii nemărginite a lui Dumnezeu pentru noi oamenii. Este clipa în care amintirea suferinței se topește în bucuria Învierii, iar întunericul morții este înghițit de lumina vieții. Din punct de vedere religios, Paștele este inima credinței creștine. După cuvintele Sfântului Apostol Pavel, ”dacă Hristos n-a Înviat, zadarnică este credința voastră” (1 Corinteni 15:17). Învierea confirmă că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, trimis să ne mântuiască, și că moartea nu mai are putere asupra celor ce cred. Prin jertfa Sa pe Cruce, Hristos a luat asupra Lui păcatele lumii. Iar prin Învierea Sa din morți, a treia zi, a dăruit omenirii șansa mântuirii, o poartă spre veșnicie, deschisă cu iubire și jertfă. Așa cum în Vechiul Testament, poporul evreu a fost salvat prin sângele mielului pascal, tot așa, Hristos, Mielul lui Dumnezeu a fost jertfit pentru eliberarea noastră din robia păcatului și a morții. El este noul Paște, înnoit și deplin.

Noaptea în care viața a învins moartea

În noaptea care a trecut, noaptea de Paște, bisericile s-au umplut de lumină sfântă, iar glasurile preoților au răsunat blând: ”Veniți de luați lumină!”. În fiecare lăcaș de cult, o flacără s-a aprins la miezul nopții, și din ea, alte mii… Și nu e vorba numai de focul vizibil, ci de lumina din suflet, care ne învăluie și ne încălzește cu fiecare cântare pascală: ”Hristos a Înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte, viață dăruindu-le”. Acesta a fost momentul în care ne simțim mai aproape de Dumnezeu, de aproapele nostru și de noi înșine. Un timp în care iertarea a prins contur, iar inima s-a curățat de greutăți.

”Hristos a Înviat din morți”, imnul biruinței și al mântuirii noastre

Cântarea ”Hristos a Înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte, viață dăruindu-le” este troparul Învierii, un imn scurt, dar profund, pe care Biserica Ortodoxă Română îl cântă cu mare bucurie începând din noaptea de Paște și pe toată durata Săptămânii Luminate, ba chiar până la Înălțare. Este cântecul biruinței absolute a vieții asupra morții, al lui Hristos asupra iadului, al luminii asupra întunericului. Este o cântare liturgică dar și un strigăt de bucurie, o proclamare vie a Învierii, care ne adună pe toți într-un singur glas și un singur duh. Cuvintele din acest tropar au o greutate și o frumusețe aparte: ”cu moartea pe moarte călcând” înseamnă că Hristos, prin propria Sa moarte, a distrus moartea ca putere veșnică. ”Și celor din morminte, viață dăruindu-le” este promisiunea Învierii și a vieții veșnice pentru toți oamenii. Acesta este cântecul cu care încep și se sfârșesc slujbele pascale, este respirația bucuriei pascale. ”Hristos a Înviat!”, acest salut unic și sfânt se rostește între credincioși începând din noaptea Învierii și până la Înălțarea Domnului care va fi prăznuită la la 40 de zile după Sfintele Paști. Este o mărturisire de credință vie. Prin simpla rostire ”Hristos a Înviat!”, noi afirmăm cel mai mare adevăr al creștinismului. Iar răspunsul ”Adevărat a Înviat!” este o confirmare, o unire în credință și bucurie. Este mai mult decât un salut, este o legătură duhovnicească între oameni, o punte de lumină. Este modul în care creștinii își amintesc, zi de zi, că viața a biruit, că Hristos trăiește și ne este aproape.

Sfântul Paște ne cheamă la o viață nouă

Învierea este un îndemn la transformare, o invitație la renaștere sufletească. Hristos nu a Înviat pentru Sine, ci pentru noi toți, ca să ne ofere curajul să ne ridicăm din căderi, să iertăm, să iubim, să trăim cu adevărat. Fiecare sărbătoare de Paște este o nouă șansă. Să fim mai buni, mai luminoși, mai împăcați. Să lăsăm în urmă întunericul egoismului și să pășim spre lumină, cu pași blânzi, dar hotărâți. Paștele este, în cele din urmă, o sărbătoare a speranței. Ne arată că nici o durere nu este fără rost, că după orice noapte vine o dimineață, și că dincolo de orice cruce, oricât de grea ar fi ea, ne așteaptă Învierea. Fie ca lumina acestei sărbători să ne pătrundă în suflet și să ne aducă pace, iubire și puterea de a merge mai departe cu credință. Hristos a Înviat!