Biserica Ortodoxă Română este în doliu! Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a pierdut lupta cu noul coronavirus, după mai bine de o lună de suferință grea. Dumnezeu a mai luat, așadar, un înger de pe Pământ, îngerul păzitor al copiilor fără părinți și al familiilor împovărate de lipsuri și necazuri, din zona Moldovei.  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 500, ediția print

Ierarhul, în vârstă de 90 de ani, era cel mai vârstnic membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și se afla în grija medicilor de la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”, din Capitală, încă din a doua jumătate a lunii aprilie. Pe 20 aprilie, mai exact, ÎPS Pimen a fost transportat cu un elicopter MI 8 la București, după ce se infectase cu temutul virus corona. În seara zilei de 1 mai, starea sa de sănătate s-a înrăutățit și a fost intubat din cauza unor complicații pulmonare. Din păcate, schema de tratament care a inclus mai multe doze de plasmă prelevată de la pacienți vindecați și Remdesivir, medicamentul minune folosit cu succes în SUA, nu a fost de ajuns pentru a-l ține în viață pe sfântul Părinte. Acesta a fost înmormantat vineri, 22 mai, la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Sute de credincioși pe care i-a ajutat de-a lungul timpului în momentele grele, oameni care l-au iubit și l-au prețuit, l-au condus pe ultimul drum, în lacrimi. Ceremonia religioasă a fost oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor ales de preoți. La slujbă au participat autorități județene și locale, preoți, călugări și o mare de credincioși, care au stat distanțați în curtea mănăstirii. Slujba înmormântării a fost precedată de slujirea Sfintei Liturghii. Printre cei care i-au adus un ultim omagiu s-a aflat si Prinţul Nicolae. Sicriul Arhiepiscopului Pimen a fost purtat la ceremonia de înmormântare de 6 preoți din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de 2 angajați ai firmei de servicii funerare. Unul dintre aceștia a fost chiar directorul Seminarului Teologic „Sfântul Mitropolit Dosoftei” din Suceava, părintele Bogdan Cojoleancă, scrie Basilica.ro. Înfășurat în steagul tricolor, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost scos din Catedrala Mitropolitană în sunet de bucium și aplauzele celor prezenți. 

IPS Pimen, o viață în slujba binelui

Părintele Arhiepiscop Pimen s-a născut la 25 august 1929, într-o familie credincioasă din localitatea Herăşti, comuna Greabănu, judeţul Buzău. Părinții săi, Maria şi Mihai Zainea, i-au pus numele de botez Vasile şi l-au crescut cu dragoste de Dumnezeu si de Biserica Lui. Încă din tinerețe i-a putut fi remarcată vocația sa bisericească. Între anii 1948 – 1951, după cursurile medii ale Liceului din Râmnicu Sărat, a urmat şi cursurile Seminarului monahal de la Mănăstirea Neamț, ca frate de mănăstire. La 10 martie 1951 a primit chipul cel îngeresc al călugăriei, primind numele Pimen. A fost hirotonit ierodiacon în anul 1951, iar ieromonah în anul 1957, după ce a urmat studii teologice superioare la Institutul Teologic Universitar din București (1953-1957), apoi studii de specializare la Universitatea din Köln, Germania (1976-1977). În perioada 1957-1961 a fost stareț al Mănăstirii Putna, iar între anii 1974-1978 a fost stareț al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, Suceava. Începând cu 1 februarie 1978, a fost Superior al Aşezământului Românesc de la Ierusalim. Între anii 1979-1982, a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor. La recomandarea Mitropolitului Moldovei, Teoctist Arăpaşu, în data de 10 ianuarie 1982, a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu numele de Suceveanul, fiind hirotonit la 24 iunie 1982. În anul 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât reînființarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar Preasfințitul Părinte Pimen, în calitate de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a fost ales şi întronizat (3 martie 1991) Arhiepiscop al acestei eparhii. Timp de aproape trei decenii, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a desfăşurat în această eparhie o bogată activitate liturgică, pastorală, edilitară, culturală şi social-filantropică. Dintre activitățile sale social-filantropice amintim redeschiderea mai multor sfinte lăcaşuri care au fost închise în perioada comunistă, zidirea de multe biserici noi, înfiinţarea de noi protopopiate, precum şi înfiinţarea de noi aşezăminte monahale. În paralel cu zidirea noilor locașuri de cult, care reprezenta o necesitate liturgică reală a Bisericii, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a susținut şi activitatea de consolidare, restaurare, conservare şi punere în valoare a bisericilor şi mănăstirilor monumente istorice din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuților, adevărate altare ale memoriei poporului român şi nepreţuite opere de artă eclesială, înscrise în tezaurul de valori ale patrimoniului cultural național şi mondial.

Patriarhul Daniel și președintele Klaus Iohannis, mesaje de condoleanțe la trecerea la cele veșnice a acestui mare apărător al tradiției românești  

“Am aflat cu multă durere în suflet de trecerea din această viaţă a Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ierarh venerabil al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, arhipăstor misionar şi harnic, apărător înţelept al tradiţiei ortodoxe româneşti şi al monumentelor istorice bisericeşti. Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, cu preoţii, monahii şi credincioşii îndoliatei Arhiepiscopii a Sucevei şi Rădăuţilor, înălţăm în aceste zile rugăciuni pentru odihna sufletului său în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi. Veșnica lui pomenire din neam în neam”, a transmis Arhiepiscopiei îndoliate a Sucevei și Rădăuților Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, imediat după aflarea veștii care a îndoliat și a îndurerat întreaga Biserică. De altfel, și președintele Klaus Iohannis a adresat sincere condoleanțe Preafericirii Sale, înalților ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și membrilor Sfântului Sinod, precum și credincioșilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, odată cu trecerea le cele veșnice a Înaltpreasfințitului părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. “Este un moment de tristețe pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română și pentru toți credincioșii care s-au aflat sub înalta arhipăstorire a Înaltpreasfințitului Pimen. Personalitate longevivă și păstor cu har, Înaltpreasfințitul Pimen s-a dăruit cu generozitate Bisericii și semenilor, și-a consacrat eforturile misionare păstrării identității românești, punând în valoare, în țară și peste hotare, bogăția spiritualității ortodoxe și patrimoniul valoros al bisericilor și mănăstirilor din Moldova. Evocând personalitatea celui dispărut, doresc să remarc și faptul că, prin rugă și sprijin pentru cei aflați în dificultate, prin ajutor pentru cei din prima linie, Biserica Ortodoxă Română a participat consistent la efortul național de combatere a pandemiei. Sunt încredințat că în perioada care urmează, sub înțeleapta arhipăstorire a Prefericirii Voastre, Biserica Ortodoxă Română va fi sprijin pentru societatea noastră, îmbinând misiunea sa pastorală cu preocuparea pentru protejarea credincioșilor și ierarhilor săi, pentru o cât mai grabnică revenire la normalitate a României. Sincere condoleanțe, Dumnezeu să-l odihnească”, i-a transmis președintele României, Klaus Werner Iohannis, Patriarhului Daniel. 

Sincere condoleanțe Patriarhiei Române! 

Drum lin în Lumina Divină, Preasfinte Părinte!

Cu sufletele împietrite de durere, ne alăturăm și noi, Jurnalul de Ilfov, celor care și-au exprimat regretul profund pentru dispariția Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților ÎPS Pimen. Drum lin în Lumina Divină, Preasfinte Părinte! Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să vă odihnească sufletul în pacea Lui! Sincere condoleanțe Patriarhiei Române!