Îţi cauţi de muncă?

Dacă oferta ți se pare tentantă, tot ce trebuie să faci este să te adresezi reprezentanților Agenției pentru Ocuparea Forțelor de Muncă Ilfov. Pentru început, contractul se semnează pe o perioadă de 12 luni, dar se poate prelungi până la o perioadă maximă de 63 de luni. Condiția este să nu încalci prevederile contractuale. După această perioadă, vei fi obligat să părăsești Israelul. E bine să știi că nu vei fi angajat direct de companiile care activează în construcții, ci de către contractori de forță de muncă, autorizați să angajeze lucrători străini. Angajarea se face în baza Protocolului privind recrutarea muncitorilor români pentru lucrări temporare în domeniul construcțiilor în Statul Israel, încheiat la 24 iunie 2014 între Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice din România și Ministerul Afacerilor Interne, din Israel, aprobat prin HG nr. 958/2014 și publicat în M.O. nr. 807/2014. Printre altele, anagajatorul este obligat să-ți facă asigurare medicală privată, care este valabilă pe toată perioada angajării. Aceasta va fi tradusă într‑o limbă pe care o cunoști. 

Te îmbolnăvești? Angajatorul îți dă concediu medical plătit

 “Lucrătorii români ajunși în Israel vor beneficia de tratament egal cu al lucrătorilor locali, de legislația în domeniul muncii în Israel și prevderile Protocolului, inclusiv zile de concediu, concediu medical plătit, salariu de recuperare etc., așa cum vor fi prevăzute în contractul de muncă, care va fi semnat între contractorul de forță de muncă și lucrător, înainte ca acesta să ajungă în Israel cu scopul de a începe munca, și în manualul drepturilor pe care îl va primi”, anunță Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

E posibil să plătești cazarea

Pe toată perioada contractului de muncă, ți se va asigura un loc unde vei fi cazat, împreună cu alți colegi de serviciu. Este posibil însă ca angajatorul să-ți oprească din salariu o sumă lunară pentru utilități. “Unitatea de cazare trebuie să includă, printre altele: nu mai mult de șase lucrători în cameră, o zonă de dormit de cel puțin patru metri pe lucrător, paturi individuale, dulapuri personale, încălzire și ventilație, iluminat decent și prize de energie electrică în fie­care cameră, apă rece și caldă la toalete, bucătărie și cabine de duș, chiuvete, contoare și debarale în bucătărie, cuptor, frigider, masă și scaune, mașină de spălat și un extinctor.

Cazarea poate fi în barăci, iar paturile pot fi supraetajate”, informează ANOFM. De asemenea, vei plăti transportul, dus-întors.

Ce post poți să ocupi?

– dulgher – pentru cofraje de construcție industrializată;

– fierar – betonist, îndoirea fierului;

– zidar – faianțar, acoperirea podelelor și pereților cu faianță;

– zidar – tencuitor pentru lucrări de tencuit.

Ce condiții trebuie să îndeplinești?

– să nu fi avut un astfel de contract de angajare în Israel; 

– să nu ai cazier judiciar;

– să nu suferi de anumite boli cronice; 

– să fii apt psihic și fizic de muncă intensă, în condițiile climatice specifice statului Israelian, inclusiv muncă la înălțime și manipulare de greutăți.