În cadrul primei reuniuni din 2018 a Colegiului Prefectural Ilfov, conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Ilfov a prezentat evaluarea activității desfășurate în 2017, rezultatele obținute de instituție, dar și planurile pe care aceasta le are, pentru anul în curs.

Articol apărut în nr. 388 al Jurnalului de Ilfov, ediția print


Astfel, col. Bogdan Enescu, comandantul IJJ Ilfov, a vorbit despre cele peste 13.000 de misiuni ale jandarmilor ilfoveni, pentru păstrarea ordinii și siguranței publice, derulate anul trecut, independent sau în cooperare cu colegi din cadrul posturilor orășenești de poliție. Misiunile de intervenție pentru aplanarea unor conflicte și pentru asigurarea funcţiilor de sprijin la producerea unor situaţii de urgenţă au fost, în 2017, în număr de aproape 3.000, iar pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere – 717. Pentru partea de pază și protecție instituțională s-a menționat asigurarea, în 2017, de către IJJ Ilfov, a 22 de obiective – cu exceptare de la plată. Acestora li s-au adăugat misiuni de pază, protecţie, supraveghere şi intervenţie pe traseul conductelor magistrale de transport produse petroliere aparţinând S.C. Conpet S.A., paza transporturilor de produse cu caracter special executate în beneficiu propriu; paza transporturilor de produse cu caracter special executate în beneficiul U.M. 0999 sau paza transporturilor de valori în beneficiul Trezoreriei Ilfov.

Cel mai important fapt care s-a precizat în context a fost lipsa evenimentelor negative în perioada analizată, iar aceasta s-a datorat modului de gestionare și de management al activităților, la nivelul inspectoratului ilfovean!

Buget mult diminuat

Raportat la 2016, când bugetul a fost de 1.060.000 lei, în 2017 bugetul Jandarmeriei ilfovene a fost de 316.000 lei, ceea ce reprezintă o scădere cu 71% a fondurilor. Gradul de asigurare a fondurilor financiare pentru achiziţionareabunurilor şi serviciilor necesare executării misiunilor şi sarcinilor conform normativelor în vigoare pentru acest an este de 6,7%, valoarea solicitată a fondurilor fiind de 4.684.151 lei şi asigurat, așa cum arătam mai sus – 316.000 lei.

Planuri pentru 2018

”Ne propunem puține, pentru a reuși să facem cât mai multe”, a spus Bogdan Enescu, care a vorbit despre: desfășurarea unor programe de pregătire la nivel de detașament, în domeniul ”ordine și siguranță publică”; desfășurarea unor programe de pregătire la nivelul subunităților de pază și protecție instituțională adecvate specificului fiecărei structuri; cunoașterea permanentă a situației operative din zona de competență în vederea luării măsurilor necesare în timp oportun; asigurarea gradului de siguranță necesar pentru cetățenii care locuiesc în zona de competență a inspectoratului sau care tranzitează Ilfovul; completarea statului organizatoric al inspectoratului și identificarea unor soluții/parteneriate pentru completarea asigurării logistice necesare executării misiunilor în condiții foarte bune.