Primăria Jilava a predat, joia trecută, operarea sistemului de canalizare, stația de vacuum și stația de epurare ale localității către compania ”Apă Canal Ilfov”, operatorul regional al serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare din județul Ilfov.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 439, ediția print

”Ne-am dorit să ajungem în acest punct – să finalizăm demersurile pentru predarea canalizării – subiect mult discutat, și despre care se spunea că nu se va realiza. Dar iată că, și cu ajutorul Consiliului Județean și al companiei Apă Canal, am ajuns la acest punct T0, de unde putem porni pentru ca și Jilava să beneficieze de această investiție. Vor începe și extinderile de rețele în localitate, suntem pe un drum bun și am speranța că în viitorul apropiat toți cetățenii vor fi racordați la apă și canal”, a declarat primarul localității Jilava, Elefterie Ilie Petre.

Compania ”Apă Canal Ilfov”, înființată în 2009 prin asocierea mai multor autorități publice locale din județ şi a Consiliului Judeţean Ilfov în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Ilfov este, în prezent, operator regional al serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare în 16 localităţi din judeţul Ilfov, respectiv Pantelimon, Bragadiru, Cornetu, Ciorogârla, Domneşti, Brăneşti, Cernica, Dobroeşti, Baloteşti, Ciolpani, Glina, Tunari, Mogoșoaia, Măgurele, Jilava și Clinceni. În Jilava, într-o primă etapă după delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare, operatorul a preluat, începând cu 02.06.2017, primele rețele și instalații din localitate și a pus în funcțiune rețeaua publică de alimentare cu apă potabilă pe străzile Gării, Sabarului, Odăi, Mierlari, Morii și Șos.Giurgiului. Aici, în jur de 130 de gospodării au fost branșate la sistemul public. În cea de-a doua etapă, pe 07.02.2019, operatorul a semnat preluarea operării sistemului de canalizare tip vacuum, stația de vacuum și stația de epurare a localității. ”Rețeaua de canalizare vacuumatică din Jilava reprezintă o premieră în aria de operare a companiei, fiind prima localitate care dispune de un astfel de sistem de transport a apelor uzate menajere. Spre deosebire de canalizarea gravitațională clasică, sistemul folosește presiunea diferențială de aer pentru transportul apelor uzate și toată rețeaua de canalizare este sub vacuum, adică sub o presiune negativă. Acest sistem acoperă aproape întreaga suprafață a comunei și în prezent este în funcțiune pe străzile Morii, Mierlari și Șos.Giurgiului”, ­ne-a explicat Cătălin Marian Drăgilă, director general Apă Ilfov.

Modernizarea rețelei publice de alimentare cu apă și de canalizare, în toată localitatea

Apă Canal Ilfov a sprijinit primăria Jilava și înainte de predarea în operare de către autoritatea locală a acestui sistem, în vederea punerii lui în funcțiune fără probleme. Totodată, operatorul a demarat operațiunile de racordare a cetățenilor la rețelele de apă și canalizare, iar pe termen mediu și lung obiectivul companiei este de a extinde și moderniza rețeaua publică de alimentare cu apă și de canalizare în întreaga localitate. În acest sens, Apă Canal Ilfov și Ministerul Fondurilor Europene au semnat Contractul de Finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare – ­POIM 2014-2020. Pentru Jilava au fost alocate fonduri în valoare de aproximativ 10 milioane de euro pentru investiții ce vor consta, în principal, în extinderea și modernizarea rețelelor de apă-canalizare, extinderea și reabilitarea conductelor de aducțiune, construirea și reabilitarea stațiilor de tratare apă potabilă, construirea și reabilitarea bazinelor de înmagazinare apă potabilă, construirea și reabilitarea stațiilor de pompare apă potabilă și apă uzată, branșamente și racorduri la consumatori. Totodată, operatorul a prevăzut investiții și din fonduri proprii pentru realizarea de branșamente și racorduri până la limita de proprietate a utilizatorilor și, de asemenea, lucrări de înlocuire a echipamentelor și căminelor de vacuum care nu sunt conforme pe străzile nepuse în funcțiune.

Bine de știut!

Conform Legii 241/2006 privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceștia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural. Cetățenii care doresc branșarea/racordarea la sistemele publice de utilități de pe raza comunei Jilava se pot adresa Punctului de lucru al societății, aflat în localitate, la adresa: Șos. Giurgiului nr. 215.