Marți, 27 septembrie, la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică, Sfântul Antim Ivireanul, cel mai de seamă ierarh al Țării Românești, a fost cinstit în chip deosebit, la Gruiu, în Siliștea Snagovului. Sute de credincioși în frunte cu primarul Ion Samoilă și cu viceprimarul Ștefan Ghiulea au asistat cu evlavie la hramul bisericii închinată marelui păstor și învățător, Antim.
Aproape din zorii zilei, parohia cu hramul Sfântului Nicolae și al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul s-a transformat într-o făclie dătătoare de lumină divină. Părintele Daniel Avram, înconjurat de un sobor de preoți, a oficiat o slujbă înălțătoare prin care i-a adus un pios omagiu sfântului care ocrotește lăcașul de cult, oamenii și întreaga așezare de la Siliștea Snagovului. Cu mic cu mare, creștinii locului s-au reunit cu preoții în rugăciune, la primul praznic al Sfântului Antim Ivireanul. După ceasuri întregi petrecute într-o atmosferă încărcată de noblețe duhovnicească, sufletele credincioșilor s-au umplut de pace, iubire, liniște și bucurie. Slujba specială a fost săvârșită în semn de omagiu și recunoștință pentru sacrificiul și suferința marelui ierarh în apărarea credinței, a valorilor creștine și pentru toate binefacerile dăruite sătenilor.
Părintele Nicolae Păun, slujitor și ctitor al Catedralei “Sfânta Treime” din Fetești, județul Ialomița și fiu al satului Siliștea Snagovului, luminător de suflete pe calea mântuirii, a fost invitat de seamă la marele praznic. Prin învățăturile sale duhovnicești, părintele Nicolae a umplut sufletele credincioșilor de frumos și a îndrumat oamenii să sporească în credință. “De câte ori mă întorc în satul meu, regăsesc comoara duhului sfânt. Le mulțumesc părinților de aici (n.r. – preotului Daniel Avram, parohul Parohiei Siliștea Snagovului și preotului Darie Gabriel Florin, coslujitor) pentru că mi-au oferit bucuria de a veni aici, în ctitoria Prințului Nicolae, să mă închin și să mă rog la primul hram al Sfântului Antim Ivireanul, un neîntrecut cărturar, pictor, sculptor și om de pace. S-a născut în Georgia, dar a făcut mult prea multe pentru țara noastră și pentru poporul nostru. Biserica are, de pe urma sa, un adevărat tezaur religios. Liturghier, psaltire și multe alte cărți religioase scrise în graiul românesc, dăiunie din vremea lui. A sfârșit făcând un gest nobil, din dorința de a slobozi Țara Românească din mâna otomană. Cu o bogată activitate pastorală și tipografică, lucrări cu o valoare inestimabilă, Sfântul Antim se bucură de o cinstire și de o prețuire mai mult decât mulți români de seamă. De atunci, toți cei care ne-au asuprit ne-au luat multe bogății, dar nu ne-au luat ce avem mai sfânt: credința, cinstea, nădejdea, dragostea și bunătatea, darurile duhului sfânt. Să ne încărcăm mereu sufletele cu darurile duhului sfânt și să devenim mărturisitori ai lui Dumnezeu asemenea Sfântului Antim, pentru a dobândi viața veșnică”, a spus Părintele Nicolae Păun, în cuvântarea sa de suflet.
Biserica Siliștea Snagovului, un monument istoric de o valoare inestimabilă
Biserica Siliștea Snagovului se înalță semeață în satul cu același nume, pe drumul ce duce de la Gruiu la Țigănești. Aceasta a fost ridicată în anul 1936 de prințul Nicolae, membru al familiei regale, împreună cu Prefectura Plasei Ilfov. Din varii motive, a rămas doar ridicată, până în 1946, când a fost pictată și târnosită (n.r. – sfințită). Grav afectată de trecerea timpului, prin ostenirea Primăriei, a Consiliului Local și a oamenilor de bine care au înțeles că Biserica este Casa lui Dumnezeu, a fost refăcută din temelie. Astăzi, așezământul de cult de la Siliștea Snagovului este un monument istoric de o valoare inestimabilă, care-și primește rugătorii, permanent în straie de sărbătoare. “Până în 1946, în această biserică a funcționat școala satului. Atunci a fost pictată de un morar bogat din satul Lipia, pe nume Nicolae Bănică și soția sa, Elena. A fost sfințită la 10 noiembrie 1946”, spune preotul paroh Daniel Avram. Inițial, lăcașul de cult a fost închinat Sfântului Ierarh Nicolae. Anul trecut, în ziua de 6 septembrie când a fost resfințită de un sobor de preoți condus de Preasfințitul părinte Timotei Prahoveanul, biserica a primit și un al doilea hram, cel al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, cel mai de seamă ierarh al Țării Românești, pe care poporul l-a iubit și l-a prețuit ca pe un adevărat “om al lui Dumnezeu”.
Preotul Daniel Avram, parohul Parohiei Siliștea Snagovului: “Îl vom cinsti în chip deosebit în fiecare an!”
“Pentru prima dată, anul acesta l-am sărbătorit pe Sfântul Antim Ivireanul. Aducem mulțumiri Bunului Dumnezeu și tuturor celor ce ați avut inimile deschise către noi și ne-ați fost alături în această zi specială. Nădăjduim că veți fi cu noi și de aici înainte și vom face un hram deosebit în fiecare an. Să ne ajute Dumnezeu să ne sărbătorim ziua satului în fiecare an! Slăvit să fie Domnul și la mulți ani pentru această zi minunată!”, le-a spus credincioșilor, părintele Daniel Avram, după slujba praznicului. Și pentru ca bucuria să fie deplină, slujba a fost urmată de masa frățească pe care părintele paroh a împărțit-o cu enoriașii.