Competiția „Boiliesmania” are o tradiție onorantă, pe apele lacului Tâncăbești. Ediția din acest an a durat exact patru zile și patru nopți, încheiate. Adică 96 de ore, bătute pe muchie. A început la 10 octombrie, ora 10 dimineața și s-a încheiat duminică, 14 octombrie, la aceeași oră. De ce pescarii sportivi au trecut-o la categoria „dură”? Două au fost argumentele afirmate  de specialiștii competitori, care au o experiență de netăgăduit la acest capitol. 1) Diferențele de temperatură dintre zi și  noapte au fost mari. 2) În ultima lună de zile, zeci de cutremure au străbătut țara noastră. Desigur, de mică intensitate, care n-au produs pagube,  nici materiale, nici umane. Dar ele au avut o influență nefastă în ce privește cantitatea capturilor, adică peștii s-au refugiat în adâncul apei.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 424, ediția print

Crapul, care a fost ținta obținerii trofeelor competiției,  e recunoscut ca fiind foarte sensibil la toate inconvenientele provocate de capriciile naturii.

Să mai amintim alte rigori ale desfășurării acestei ediții „Boiliesmania”. Tipul de concurs? Plantat /cu 4 lansete, iar balta a fost balizată și împărțită în trei sectoare valorice.

Alte amănunte le vom afla chiar de la sportivi și cei care i-au rânduit rigorile.

Organizatorii și premiile

Ei au fost: Complexul „Two Lakes Two Brothers” – Tâncăbești, reprezentat prin frații Vlad și Ovidiu Parfene, plus Clubul sportiv „Baricada Carp”, cu specialistul său, Răzvan Ulmeanu.

Premiile ediției au constat în bani, aproximativ 13.000 de lei  pentru fiecare dintre cele 3 sectoare, la obținerea locului I. Apoi, organizatorii au oferit diplome și cupe, pentru membrii echipelor câștigătoare.

În total, au participat 21 de echipe, câte 7 pe fiecare sector. Adică 60 de pescari sportivi, din toată ţara. Ei au trebuit să prindă cele mai mari cinci exemplare, sau cei mai mari 3 peşti. Concursul a fost dominat de fair-play.

Opinii de la specialiști

Răzvan Ulmeanu: „În primul rând, îi felicit pe cei care au câştigat concursul, dar, deopotrivă şi pe cei care au participat, dar n-au reuşit să câştige. Pentru noi, toți, e foarte important că participăm la  un sport, devenit o pasiune comună a multor oameni, un mod de a te deconecta de la stress-ul zilnic, printr-o activitate în aer liber, într-o comuniune minunată cu natura.

Apoi, un alt lucru esențial: am găsit pe lacul Tâncăbeşti un rai al pescarilor. Culoarele de concurs de aici sunt pe locul I, în România. Și asta pentru că există aici cei doi administratori ai lacului care sprijină competiţia sportivă și se ocupă de amenajarea a tot ce e necesar, la cele mai reprezentative cote. Ei sunt fraţii Parfene, Ovidiu şi Vlad. Pe de altă parte, tot datorită lor găsim la Tâncăbeşti exemplare de excepţie de crap, de somn, care în alte locuri nu le aflăm și care certifică performanțele sportive”.

Andrei Ioniță: „Am câștigat locul I, la sectorul A și trofeul intitulat «Captura competiției». Am prins șase pești, dintre care cel mai mare a avut 17,750 kg.

Sunt un pescar vechi, obișnuit cu lacul Tâncăbești de peste 12 ani. Am luat trofee și în alte locuri, dar mi-am dorit foarte mult să câștig pe această baltă și, iată, acum s-a împlinit. Până acum, n-am avut noroc cu tragerile la sorți ale locului. Pentru un pescar sportiv, locul contează enorm, dincolo de priceperea lui, de experiență și calitatea nadei folosite. Acum, am avut baftă. Pot să spun că meritul câștigării acestei cupe este al poziției pe lac, în proporție de 80 %. Restul procentelor e dat de echipa ta. E foarte important ca ea să fie închegată, cu care să comunici și să te înțelegi bine. Echipa mea a fost alcătuită din Alexandru Gheorghe și Vlad Mihai. Așa că, pentru mine a fost un concurs minunat. Dar pentru alții, a fost unul foarte greu. Îi admir că au stat până la finalul competiției și  îi felicit pentru capturile reușite, în ciuda apei reci și a vântului, care a bătut tare”.

Vlad Parfene, anunță un record european

Evenimentul pescăresc fără precedent s-a petrecut în urmă cu o lună. E vorba despre o captură uriașă. Iată cum s-a întâmplat. Un tânăr român stabilit în Anglia, Rareș Burducea, a pescuit pentru prima oară ca sportiv pe lacul Tâncăbești. Era împreună cu fratele lui, Dragoș. Și a prins un pește din soiul scoicar, denumit și Black Carp.

Ei bine, acum vine bomba. Peștele cântărea 71 de kg! Da, aproape că nu-ți vine să crezi, este? Cert e că treaba asta reprezintă un record european. „De peste 23 de ani de când sunt pe balta asta, n-am văzut așa ceva și nici n-am auzit că s-ar fi petrecut în altă parte. Așadar,  l-a adus la mal, l-a cântărit, am făcut fotografii, l-a pupat și i-a dat drumul înapoi, în apă. Totul s-a întâmplat la miezul zilei. Vezi? Așa e norocul pescarilor. Când e, când nu. La ediția asta a Boiliesmania capturile au fost foarte mici, în comparație cu edițiile anilor anteriori. Din cauza diferențelor mari de temperatură între zi și noapte, apoi a cutremurelor, din ultima vreme”, a spus Vlad Parfene.