Sâmbătă, 25 și duminică, 26 ianuarie, au fost două „zile de foc” pentru locuitorii și edilii din Dascălu. Două drumuri județene DJ 200 și DJ 184 au fost, temporar, închise de autorități, iar localitatea a rămas timp de câteva ore fără curent electric.
Despre cum au înfruntat urgia viscolului oamenii din Dascălu, ne-a vorbit secretarul primăriei, Maria Preda. Comandamentul de urgență, instituit la primărie, spune secretarul, a gestionat cât se poate de bine situația. Nu au existat blocaje pe teritoriul comunei, iar utilajele au intervenit prompt pentru a degaja străzile de zăpadă.
Comandamentul de la primărie și-a făcut datoria
„Drumurile județene au fost închise în noaptea de 25 spre 26 ianuarie, între Ștefănești și Dascălu și între Gagu și Grădiștea, dar duminică dimineața se putea, deja, circula. Firma cu care avem contract pentru deszăpezire a acționat cu 2 autocamioane cu lamă și 5 buldoexcavatoare. În comună avem 55 de kilometri de drumuri, cu tot cu DJ-uri. Nu am avut nicio stradă nedeszăpezită. Cetățenii din Creața, care acum doi ani au avut mari probleme, ne-au sunat să ne felicite și să ne mulțumească. Am avut oameni de permanență la primărie, în ture de 6 ore. Am ținut legătura cu Prefectura și cu ISU. De două ori pe zi, la orele 4 și 16 am întocmit rapoarte cu privire la situația din comună”, ne-a povestit Maria Preda. Viceprimarul, Marian Baicu, a fost mereu pe teren, dacă a apucat să doarmă 2-3 ore pe noapte, ne-a mai spus dna Preda. Au mai fost probleme, sâmbătă cu alimentarea cu energie electrică. Curentul a fost întrerupt două ore în Dascălu, între 14,30 și 16,30, iar în Gagu, între 14,30 și 19,30, din cauză că viscolul a rupt cablurile electrice, dar angajații ENEL au remediat, cu promptitudine, defecțiunea.
Ce spun cetăţenii comunei
După ce am plecat de la primărie, am încercat să aflăm ce părere au locuitorii din Dascălul despre modul în care s-au desfășurat lucrările de deszăpezire. Am constatat că părerile sunt împărțite, unii apreciind că situația a fost ținută sub control, alții că totul a fost un dezastru.
Printre cei mai vehemenți critici este Costel, a cărui mamă locuiește în Gagu. „A fost dezastru, aici. Ne-a deszăpezit abia după două zile. La mine, la poartă, cred că am un metru și ceva de zăpadă. Curent n-am avut aproape două zile! Am sunat peste tot, dar nu ne-au răspuns la telefon. Răspundea un robot, te trimitea de colo-colo, așa că am renunțat. Am sunat și la Prefectură, tot așa, nu răspundea nimeni. Ne-am chinuit, ce să facem? Ne-am făcut singuri pâine, bine c-am avut făină… Dar acum, în sfârșit e bine!”, afirmă Costel.
Pe tanti Gheorghița am găsit-o dând zăpada din fața curții. Are 77 de ani, dar se ține verde. O întrebăm cum a fost cu viscolul. „Rău”, zice ea, „uite ce de zăpadă. A bătut vântu‘, a spulberat. Am ieșit să iau pâine după două zile, că era multă zăpadă. Acum, ce să fac, mă chinui s-o dau și eu deoparte. Mai dau, mai intru-n casă să mă-ncălzesc… Bărbatu’ mi-e plecat…”
Tot din Gagu, nea Fane Toma este de altă părere, mai ales că, spune el, a lucrat pe un utilaj de deszăpezire. Podețul din fața porții era curățat lună. „Probleme nu au fost aicea. Acum doi ani a fost mai rău! Nu poți, dom’ne, când bate vântul, să deszăpezești! Circulația a fost închisă la marginea satului, dar după o zi s-a dat drumul. Acum, fiecare trebuie să-și dea zăpada din fața porții. Curentul electric a fost întrerupt doar vreo două ore. Acum, fiecare trebuie să-și dea zăpada din fața casei. Păi ce, trebuie să vină primăria să-mi dea, mie, zăpada de la poartă, sau din curte? Noi trebuie să ne gospodărim! Că zic unii, ce-a făcut primăria? Păi a făcut! De bine, de rău, a făcut, noi suntem mulțumiți!”, spune nea Fane.
Nea Ion Dumitru are 76 de ani. Locuiește chiar vizavi de tanti Gheorghița. Privește din pragul porții la vecinii care se luptă cu troienele din fața caselor. Curtea lui este deja curățată. La fel și podețul. A lucrat ca bobinator la „Electrocablu”, în București. Pentru că a lucrat în grupa a II-a de muncă are probleme cu sănătatea. S-a mutat în Gagu, la recomandarea unui medic care i-a spus că aici va trăi mai mult, e aerul mai curat. „Zăpada pe șosea s-a dat destul de bine. Noi mai avem de dat, dar, om da-o, încet-încet…Oricum, primăria s-a mișcat binișor”, ne zice nea Ion.
La ieșirea din sat poposim la ultima casă, care, după viscol, avea zăpadă până la streașină. Acum curtea e curățată, iar în mijlocul ei așteaptă o căruță vârfuită cu omăt. În fundul curții, printr-un nămete de aproape 3 metri a fost deschisă o cărare care duce la grajdul cu animale. Ne întâmpină gazda casei, Ionela Sandu și fiica ei Andreea. Ne povestește prin ce-au trecut, în timpul viscolului. „Aici, la noi, se înzăpezește ori de câte ori vine un viscol”, spune Ionela. Andreea ne-arată poarta. „După ninsoare, treceam pe deasupra, așa de mare era troianul. Și ca să luăm lemne, tot așa, peste mormanul ăla din spate!”, povestește ea.
Foto: Eugen Dichiseanu