Mircea cel Bătrân, fost domnitor al Țării Româneşti între anii 1386-1418, a fost pomenit duminică, pe 7 februarie, la Mănăstirea Cozia, acolo unde îşi doarme somnul de veci. Liturghia şi slujba parastasului au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la împlinirea celor 603 ani de la moartea voievodului. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 536, ediția print

În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie a subliniat ataşamentul domnitorului faţă de Biserica Ortodoxă Română şi de valorile ei. Potrivit Basilica.ro, Înaltpreasfinţia Sa a reamintit că aşezământul monahal de la Cozia este una dintre ctitoriile domnitorului, prin care acesta a „arătat întregii Europe potenţialul cultural al artei religioase din Țările Române”. “Mircea cel Bătrân a rămas profund atașat de Biserica Ortodoxă, fiind fiu duhovnicesc al Sfântului Nicodim de la Tismana. Pictura şi arhitectura lăcaşului de cult au fost concepute sub influenţa isihasmului. Întemeiată pe tradiţia Părinţilor, înnoirea duhovnicească exprimată dogmatic în scrierile Sfântului Grigorie Palama şi în sinoadele acestui secol a exercitat o influenţă uriaşă asupra întregii lumi ortodoxe atât în plan duhovnicesc, cât şi în planul artei creştine, prin capacitatea de sugerare a unei adânci vieţi spirituale prin chipurile sfinţilor ce au fost pictaţi în pronaosul bisericii închinate Preasfintei Treimi”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, cu acest prilej. 

Aşezământul monahal, inclus în Lista monumentelor istorice 

Biserica mare a mănăstirii a fost construită între anii 1387 şi 1391, fiind sfințită la 18 mai 1388. Stilul arhitectural este asemănător mănăstirii athonite Iviron. “Ansamblul iconografic din pronaos înfăţişează Sinaxarul, Imnul acatist şi Sinoadele ecumenice. Pictura, de o excepţională calitate, aparţine artei monastice bizantine paleologe, redescoperind vocaţia pedagogică a picturii, a cărei coerenţă este asigurată de ideea jertfei euharistice”, a mai spus Părintele Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, citat de Basilica.ro. Fostul voievod al Țării Româneşti, Mircea cel Bătrân, a trecut la Domnul în ziua de 31 ianuarie 1418 şi este înmormântat la Mănăstirea Cozia. Aşezământul monahal este inclus în Lista monumentelor istorice din România.