În august 2013, Jurnalul de Ilfov se referea la Şcoala nr. 1 din Pantelimon ca la o unitate de învăţământ de top pentru educaţia ilfoveană, elevii de aici obţinând, de-a lungul timpului, numeroase premii şi diplome la concursurile naţionale şi internaţionale.

”Toate aceste rezultate atestă dăruirea cadrelor didactice, dar şi implicarea financiară consistentă, în toate proiectele derulate, din partea Primăriei Pantelimon şi a primarului Marian Ivan”, scria Jurnalul de Ilfov. Și, aminteam în acest context de proiectul ”Şcoala de Vară – Recreaţia Mare”, finanţat, așa cum arătam mai sus, de către primăria oraşului, derulat în luna iulie și, început iniţial ca un proiect pilot în care au fost înscrişi copiii cu risc de abandon şcolar.

În august 2014, la Sala de sport a Școlii gimnaziale nr. 1 din Pantelimon, se derula festivitatea de închidere a ”Școlii de Vară – Recreația Mare”, iar prof. Doinița Cântă-Bine, coordonatorul programului, ne vorbea atunci despre cei 30 de elevi din clasele V‑VII, beneficiari ai programului, de­spre activitățile pe care le-au desfășurat în luna iulie și despre cât de încântați au fost copiii.    

Deja tradiție

Pe 31 iulie a.c., am participat la deja tradiționala închidere a programului, ajuns acum la cea de-a V-a ediție și care, pentru anul școlar 2014-2015 – a dublat numărul beneficiarilor. Așadar, în aceeași primitoare sală de sport, de data asta – 60 de copii – au prezentat, cu emoții, în fața părinților, profesorilor și primarului Marian Ivan, un program de final de ”Școală de Vară – Recreația Mare”. Au pregătit, așa cum ne‑au obișnuit, an de an, un moment artistic deosebit. Au recitat poezii în română și în engleză, au cântat (de altfel așa a și debutat serbarea – cu imnul elevilor din Pantelimon) și au dansat, iar la final au primit diplome și cadouri. La rândul lor, au înmânat o diplomă și un coș cu flori, edilului din Pantelimon, care, pe tot parcursul serbării nu și-a luat ochii de la copiii de care are atât de multă grijă. Și nu mă refer aici, doar la partea financiară. Când le-a înmânat diplomele, am văzut cum primarul Marian Ivan le știa numele aproape tuturor copiilor, ”impresionați plăcut de această activitate educațională de vară”, după cum afirma chiar domnia sa. ”Sunt extrem de cuminți, nu la fel de năzdrăvani cum eram noi. Și lor, dar și mie mi-ar fi plăcut să dureze mai mult acest program. Poate umblăm la el în anul următor și mai reușim să adăugăm o săptămână-două de activități. Oricum, pentru anul școlar care vine vă așteaptă o mulțime de proiecte interesante”, a explicat edilul.

De altfel, la debutul acestei ediții a ”Scolii de Vară – Recreația Mare”, Marian Ivan spunea că, intenționează ca numărul beneficiarilor proiectului să se dubleze, din nou, sau măcar să ajungă la cel puțin 100 de elevi, dificultățile ce ar putea să apară, nefiind însă legate de partea financiară, ci de cadrele didactice disponibile pentru un număr atât de mare de copii.

La rândul său, directoarea școlii, prof. Constanța Păun, a subliniat importanța acestui proiect pentru copiii din Pantelimon și aportul adus de primarul orașului și Consiliul Local pentru ca elevii să se bucure de o vacanță minunată: ”Cu ajutorul domnului primar, anul acesta, am reușit să implicăm 60 de copii. Este un efort lăudabil al comunității locale. Echipa de profesori este alcătuită din cele mai bune și performante cadre didactice ale școlii noastre. Copiii au petrecut într-un mod plăcut, iar la toamnă așteptăm să vedem rezultate bune și foarte bune acolo unde au fost probleme”, a spus reprezentantul conducerii școlii.

Activități de ”Recreație mare”

La fel ca în fiecare an, și ce-a de-a V-a ediție a programului, a debutat pe 1 iulie. Un program relaxat și relaxant pentru copiii cu probleme remediabile, dar nu numai, menit să‑i ajute și să-i sprijine. Au fost create 4 grupe, două cu elevi din învățământul primar și două cu cei din ciclul gimnazial, s-au făcut ore de studiu la disciplinele la care elevii au ”șchiopătat” pe parcursul anului școlar – cum ar fi limba română, matematică, istorie, geo­grafie, biologie etc. Au participat la lecții de bune maniere, au luat masa de prânz, au vizitat muzee din București și, au avut parte de aventuri de neuitat, în excursia de 3 zile de la Păltiniș și Salina Turda. 

”10 de 10” – au plecat în tabără!

Serbării celor de la ”Școala de Vară – Re­cre­a­ția Mare” i s-au alăturat cei 25 de elevi ai școlii, incluși în proiectul ”10 de 10”, coordonat de prof. dr. Florin Petrescu, directorul Casei Corpului Didactic Ilfov. Copii buni la învățătură, cu cel puțin 10 medii de 10 la finele anului școlar. Au primit șepci și tricouri inscripționate cu mesajul ”10 de 10”, uniformă pe care o poartă în tabăra de la Sf. Gheorghe, din Deltă, ce a debutat pe 3 august!