Autoritățile mizează pe construcții modulare pentru învățământ de calitate

Autoritățile orașului Popești – Leordeni au decis suplimentarea locurilor în unitățile de învățământ local, cu ajutorul construcțiilor modulare. Învățământul în școlile de tip modular și-a dovedit deja eficiența în Popești – Leordeni, fiind apreciat din punctul de vedere al dotărilor și confortului educațional, atât pentru copii, cât și pentru profesori, dar și pentru liniștea părinților. În consecință, două grădinițe și o școală vor beneficia de clase noi în unități de tip modular, care vor dispune de toate echipamente impuse de reglementările în vigoare.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 579

”Având în vedere necesarul de unități de învățământ în oraș și creșterea constantă a numărului de elevi, cât și în urma numeroaselor solicitări venite din partea părinților, s-a luat decizia la nivel local și am căutat posibilitatea de suplimentare a locurilor în unitățile de învățământ, în special în grădinițe și școli. Ca o soluție rapidă, dar și de viitor, s-a decis utilizarea construcțiilor modulare. Sălile de clasă sunt mult mai mari, mai spațioase, respectă normele educației naționale”, ne-a declarat Alin Todireanu, administratorul public al orașului Popești – Leordeni. 

În oraș, funcționează 3 școli gimnaziale și un liceu, dar necesarul de locuri în sistemul de învățământ este în creștere, astfel că prioritatea permanentă a autorităților locale este amenajarea de noi spații de învățământ. Și învățământul preșcolar are aceleași nevoi, având în vedere că din ce în ce mai mulți tineri părinți aleg să locuiască în Popești – Leordeni, determinând o creștere constantă a numărului de copii. 

Proiectul prevede o continuare a clădirilor existente

Sistemul de învăță­mânt al orașului Popești – Leordeni va beneficia astfel de încă 6 săli pentru copiii de grădiniță iar alte 2 noi săli de clasă, la școală, vor fi folosite pentru transferul laboratoarelor, a anunțat primarul Petre Iacob, menționând că, cel mai probabil, aceste unități noi vor putea fi folosite începând cu anul 2022.  Construcțiile modulare de tip container beneficiază de toate dotările și se montează foarte rapid. Potrivit primarului Petre Iacob, primăria a organizat o procedură de licitație, iar deschiderea ofertelor s-a făcut pe 19 noiembrie. 

”Suntem la stadiul de evaluare a propunerii tehnice. Preconizăm, conform calendarului, că pe 15 decembrie se va termina evaluarea și se va declara câștigătorul, care are termen 10 zile, conform ofertei tehnice, să furnizeze containerele. Procedura presupune că aceste construcții modulare vor fi livrate cu mobilier, băi, instalații. Containerele se montează și imediat se face dotarea lor. Ele vin cu aer condiționat, convector de căldură, tot ce ține de dotarea construcției modulare, inclusiv grupuri sanitare. Unele containere sunt legate de corpurile principale ale unităților de învățământ. Noi am încercat să realizăm astfel o continuare a clădirilor existente”, a precizat primarul orașului Popești-Leordeni.  Pentru că noile clase au nevoie și de personal didactic, autoritățile au organizat o ședință cu directorii unităților de învățământ prin care s-a propus suplimentarea posturilor pentru aceste locații. 

Spații noi și moderne 

Potrivit proiectului de furnizare, instalare și punere în funcțiune a construcțiilor modulare cu destinația de învățământ, construcția care va fi amplasată în locația din str. Unirii 21, pentru Grădinița Nr. 3, va fi compusă din șase unități triple (3 containere modulare/unitate – 4x6140x3060x2900 mm) pentru săli de clasă; o unitate simplă (1 container modular/unitate – 1x3060x3060x2900 mm) – birou cadre didactice; nouă unități simple (1 container modular/unitate – 1x6140x3060x2900 mm) – grup sanitar cadre didactice și hol; două unități simple (1 container modular/unitate – 1x6140x3060x2900 mm) – grupuri sanitare. Suprafața construită este de 568.07 mp. 

Pentru unitatea de învățământ din Str. Domnița Balasa Nr. 13, mai exact Școala Gimnazială Nr. 3, construcția modulară va fi compusă din două unități triple (3 containere modulare/unitate – 4x6140x3060x2900 mm) – săli de clasă; patru unități simple (1 container modular / unitate – 1x6140x3060x2900 mm) – hol; două unități simple (1 container modular / unitate – 1x6140x3060x2900 mm) – grupuri sanitare. Corpul va avea suprafața construită de 227.00 mp. 

Unitatea de învă­țământ din Str. Constantin Văcărescu nr. 13, adică Grădinița cu program prelungit, va primi două unități triple (3 containere modulare/unitate – 4x6140x3060x2900 mm) – săli de clasă; patru unități simple (1 container modular/unitate – 1x6140x3060x2900 mm) – grup sanitar cadre didactice și hol; o unitate simplă (1 container modular/unitate – 1x6140x3060x2900 mm) – grup sanitar. Corpul va avea suprafața construită de 227.00 mp. 

Sălile de clasă vor fi dotate cu mobilierul specific tipului de învățământ, respectiv, bănci, scaune, catedre, dulapuri și paturi în cazul grădinițelor. 

Prioritare, echipamentele de siguranță

Potrivit caietului de sarcini, containerele trebuie să asigure ambientul fonic și termic în conformitate cu HG 493/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate și să reziste la încărcare din zăpadă de minim 200 kg/m² și încărcare la nivelul podelei de minim 400 kg/m. Ușile exterioare sunt echipate cu dispozitive antipanică, iar ferestrele vor fi echipate cu rulouri exterioare de protecție și plasă insecte încastrate în caseta ruloului. În privința instalației electrice, tablourile electrice vor fi echipate cu întrerupătoare automate (cu protecţie termică şi la scurtcircuit), iar pentru circuitele cu echipamente electrice în zone cu pericol de electrocutare se va prevedea şi protecţie diferenţială la curenţi de defect. Se va prevedea protecţie împotriva supratensiunilor electrice indirecte (induse) în instalaţiile interioare determinate de supratensiuni atmosferice şi de deconectări interioare, prin utilizarea unui descărcător trifazat la supratensiuni, tip I în TG2. Reanclaşarea întrerupătoarelor automate se va face manual numai după remedierea defecţiunii. Sursele de lumina alese vor avea culori neutre. În imobil, toate corpurile de iluminat vor fi pentru montaj aparent și sunt de tip LED. Comanda iluminatului general se va realiza sectorizat cu întrerupătoare şi comutatoare în execuţie normală/etanșă, montate îngropat/aparent în funcţie de destinaţia încăperilor. La toate părțile metalice ale corpurilor (aparatelor) de iluminat se prevede conductor de protecţie. Toate prizele vor fi cu contact de protecție. Toate circuitele de prize și forță vor fi protejate cu dispozitive diferențiale, astfel încât să fie prevenită posibilitatea electrocutării accidentale. 

Instalațiile electrice sunt prevăzute cu echipamente speciale de protecţie împotriva electrocutărilor, proiectul incluzând și instalaţia de paratrăsnet a clădirilor. Încălzirea spațiilor se va realiza cu ajutorul panourilor radiante dotate cu termostat și dimensionate astfel încât să păstreze o temperatură minimă de 20 de grade. Fiecare sală de clasă va fi prevăzută cu 6 panouri radiante, iar fiecare grup sanitar sau birou cadre didactice va fi prevăzut cu 2 panouri radiante. Holul va fi prevăzut cu 2 panouri radiante/container. Prepararea apei calde menajere se va realiza prin intermediul unor boilere electrice amplasate în zona lavoarelor din fiecare grup sanitar.

Toate construcțiile vor fi prevăzute cu instalație de detectare, semnalizare și avertizare în caz de incendiu.  ”Având in vedere destinația clădirilor propuse, dorim să punem un accent ridicat pe securitatea la incendiu a utilizatorilor. Astfel, se dorește ca toate construcțiile propuse să fie încadrate în gradul II de rezistență la foc, în conformitate cu prevederile în vigoare”, a mai spus primarul Petre Iacob. 

”Scopul este să încercăm să oferim condiții cât mai bune copiilor care vor învăța în aceste spații, conform normativelor legale”, a punctat și administratorul public Alin Todireanu.