Când am ajuns în comuna Domnești, Consiliul Local și primarul Ninel Boșcu erau în ședință. Urmau să stabilească direcțiile de acțiune ale primăriei în următoarea perioadă. Viceprimarul Costel Ștefan și-a sacrificat câteva minute și ne-a informat despre proiectele edililor din localitate.

Deszăpezirea le-a dat bătăi de cap edililor

„În primul rând, nu vrem să ne prindă iarna pe nepregătite. Acum avem un contract de deszăpezire cu REBU, pe care-o plătim la lucrare. Înainte, ningea, nu ningea, firma își lua banii. De puțină vreme am înființat o societate de gospodărire comunală, S.C. „Peisagistică” Domnești S.R.L. pe care vrem să o dotăm cu patru freze de zăpadă, pentru trotuare, un greder și un buldoexcavator pentru deszăpezirea drumurilor. De ce să aruncăm bani aiurea, când putem să ne gospodărim singuri? Creăm astfel și locuri de muncă pentru cetățenii din comună. Nu vrem profit, vrem să economisim bani.”, ne spune viceprimarul Costel Ștefan. Societatea are deja 3 angajați și un administrator și se ocupă cu îngrijirea străzilor, așa cum îi spune și numele. Urmează să mai fie achiziționată o autoutilitară, pentru deplasarea și transportul uneltelor și o drujbă, pentru toaletarea copacilor. Totodată, s-a înființat o echipă de voluntari care va acționa în caz de calamități și care au urmat, deja, ­cursuri de pregătire spe-cifică. Anul viitor, consiliul local va achiziționa și o utilitară pentru stins incendiile, pentru a îmbunătăți promptitudinea intervențiilor. Mai este „pe țeavă”, cum se spune, cumpărarea a 2 pompe pentru evacuarea apei din zonele inundabile și a  două grupuri electrogene pentru școală și primărie.

După finalizarea rețelelor de apă și canal, drumurile vor fi asfaltate

Interesul cetățenilor, prioritate pentru primărie

”După Sărbători, trebuie să înceapă lucrările la noua grădiniță cu orar prelungit din Domnești, care va avea aproape 150 de locuri. Fondurile, în parte de la Consiliul Județean Ilfov, în parte de la primăria noastră, au fost deja alocate. Sperăm ca anul viitor, copii să-i pășească pragul. Mai avem în proiect și construirea unei policlinici și așteptăm finalizarea rețelelor de canal și apă, pentru a demara lucrările de asfaltare pe străzile unde acum se lucrează. Deocamdată s-a apelat la o soluție provizorie și se pune pietriș, în special la traversări.”, ne mai informează viceprimarul. O nemulțumire are, totuși, dl. „vice” și anume, transportul. Locuitorii din Domnești sunt total nemulțumiți de prestația firmei care asigură linia de maxi-taxi din localitate. În primăvară-vară se vor organiza noi licitații, prilej cu care edilul speră să scape de această firmă și să se găsească o soluție pentru îmbunătățirea tran­sportului, mai ales că CJI este direct implicat în rezolvarea acestei probleme. Zilele trecute, ne mai spune dl. Ștefan, s-a desfășurat și campania de acordare a ajutoarelor constând în alimente din cadrul programului PEAD demarat de Uniunea Europeană de care vor beneficia peste 500 de cetățeni. Ei au primit o parte din aceste ajutoare, dar mai trebuie să sosească încă 3 produse. „Apropo de asistența socia­lă, la Domnești s-au ­luat la puri-cat toate dosarele. Dacă în trecut aveam peste 400 de asistați social, acum numărul lor s-a redus substanțial, la câteva zeci. Existau situații care sfidau bunul simț. Asistații veneau să-și încaseze ajutoarele cu mașini scumpe și purtând lanțuri groase din aur la gât… Ba unele familii ajungeau să primească și câte 2000-2500 de lei pe lună!” , spune indignat „vicele” Ștefan.

Am plecat din Dom­nești cu convingerea că edilii localității pun interesele concetățenilor lor mai presus de orice. La primărie, ședința nu se terminase, consilierii și primarul puneau, în continuare „comuna la cale”. Să fie într-un ceas bun!