„Pentru cetate, binele public trebuie să fie cea dintâi şi cea mai însemnată lege” (Cicero)
Am împlinit 24 de ani de democraţie. Dar suntem încă departe de a-i înţelege şi controla mecanismele. Asta pentru că plăgile comunismului încă nu s-au cicatrizat. În plus, am avut o elită politică rarefiată moral. „Democraţia trebuie să însemne mai mult decât doi lupi şi o oaie, care votează ce să mănânce la cină”, afirma un occidental. Iată de ce, repere extrem de importante ale sistemului sunt legea și respectarea statului de drept.
Încă nu înţelegem că ideea de libertate presupune norme de drept obiective, morale, care să-i cuprindă pe toţi, deopotrivă: bogaţi sau săraci, puternici sau slabi, conduşi sau conducători. Şi litera legii ar trebui introdusă în alfabet.
Românii învaţă greu că ea trebuie respectată, fie că îţi lezează interesul sau ţi-l favorizează.
Privim în direcţia bună. Dar…
…ce să facem mai repede? Cum ne putem moderniza structurile naţionale, capabile să grăbească reformarea statului şi alinierea noastră la standarde ale lumii civilizate? Un răspuns ar fi acela al integrării practice, în variante comune de lucru sau asocieri cu sisteme din ţările cu tradiţie consolidată a democrației.
Final de serie la Cursul Superior Internaţional (CSI)
Gazda lui? Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri „Mihai Viteazul”, a Jandarmeriei Române, din Roşu-Chiajna. Ziarul nostru a anunţat debutul CSI, la vremea respectivă.
La 13 decembrie 2013, a XI-a promoţie internaţională, pentru ofiţeri de jandarmi şi-a încheiat pregătirea. Pe parcursul celor trei luni, cât a durat cursul, 13 ofiţeri din nouă ţări: Algeria (1), Bosnia şi Herţegovina (1), China (2), Iordania (1), Franţa (1) Madagascar (2), Ucraina (1), Republica Moldova (2) şi România (2) s-au instruit, pentru a deveni specialişti în operaţiuni de stat major internaţional şi de menţinere a păcii.
Protocol deosebit, cu ambasadori şi nu numai
La ceremonia de absolvire au fost invitaţi să ia parte oficiali din cadrul M.A.I, ambasadori, consuli, ataşaţi de securitate internă, precum şi cadre de conducere din Jandarmeria Română .
Din partea franceză au fost prezenţi: Phillipe Gustin – ambasadorul Franţei şi David Bongard, şeful de antenă al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, pentru ţările Europei Centrale şi Orientale. La fel, ambasadorii în România ai Algeriei – Habib Chawky Hamraoui, Bosniei-Herţegovina – Dusko Kovacevic şi reprezentanţii Regatului Haşemit al Iordaniei – dr. Munther Said Qabbaa şi consului Nash’at Al-Hadid.
Din partea personalului diplomatic ai ţărilor care au stagiari la CSI, au participat reprezentaţii Chinei: Kui Yanwei, colonel, ataşat militar aero şi naval în România; Ren Yuetang şi Liu Jianyu, ambii colonei, ataşaţi militari adjuncţi al Ambasadei Chinei la Bucureşti.
Republica Madagascar a fost reprezentată de Anamaria Boghean și Alexandra Gagiu; Republica Modova – l-a avut delegat pe Vasile Popovici, secretar I, al ambasadei.
Mircea Minea, primarul comunei Chiajna a fost prezent şi el la festivitate.
Şcoală de succes româno-franceză
CSI, ca o componentă de învăţământ şi profesionalizare specială, este urmarea unui parteneriat solid româno-francez, semnat încă din anul 2000. Cursul este unic în această zonă europeană. A început să funcţioneze în 2003. Până acum, el a asigurat perfecţionarea a peste 170 de ofiţeri din jandarmerie, poliţie sau forţe de securitate internă, din ţări răspândite în Orientul Apropiat, Europa, Africa şi Asia.
“Diversitate, Onoare, Securitate”, a fost deviza din acest an a CSI.
Din cuvântul participanţilor:
G-ral mr.dr. Gavilă Pop, comandantul Şcolii de Aplicaţie: «Participarea şi în acest an a unor ofiţeri proveniţi de pe trei continente dovedeşte încă o dată recunoaşterea calităţii pedagogice a învăţământului desfăşurat. Este al doilea an în care, în structura CSI a fost introdus modulul „Operaţiuni de Menţinere a Păcii”. Structura de învăţământ a fost adaptată cerinţelor Serviciului de Formare Integrată al ONU. Vă mulţumesc că aţi participat la asigurarea calităţii şi eficienţei acestui curs, că aţi transpus în practică valori şi principii, precum: loialitate, responsabilitate, respect, integritate şi muncă în echipă».
Phillipe Gustin, ambasadorul Franţei în România: „Aş dori să mulţumesc cadrelor care au contribuit la buna desfăşurare a acestei pregătiri şi care au fost capabile să facă faţă noilor provocări: Jandarmeriei Române, pentru asigurarea logistică a acestui stagiu şi în mod special cadrelor şi personalului Școlii de la Roşu”.