În cadrul Programului Operațional Sectorial (POS) „Mediu”, prin Fondul de Coeziune și în contextul proiectului „Reabilitarea și Modernizarea Sistemelor de Alimentare cu Apă și Canalizare” compania „S.C. Apă-Canal Ilfov” a desfășurat, între 19 noiembrie și 3 decembrie o campanie de educare și conștientizare a copiilor din școlile județului, intitulată „Lecție despre apă”. Beneficiind de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, campania a presupus participarea a 1000 de elevi și a 40 de cadre didactice din 8 școli ilfovene.

Școala nr. 1 Pantelimon

Obiectivul general al campaniei a fost acela de a atrage și implica câți mai mulți elevi din clasele primare în activități privind problemele de mediu, importanța resur-selor de apă, dar și consumul responsabil și evacuarea corectă a apelor uzate. O echipă din cadrul Romair Consulting, formată din Ani Boeru, Florentina Ungureanu și Irina Manciu, alături de Amalia Militaru de la Apă-Canal Ilfov i-a angrenat pe elevi într-o lecție deschisă interactivă care i-a încântat pe micuți. Ei au aflat de la organiza-tori, prin expuneri și jocuri tematice, lucruri interesante despre lichidul vital al planetei noastre, cum să economisească apa și să protejeze de poluare resursele. Copiii au fost sfătuiți să nu arunce deșeuri, uleiuri, grăsimi sau produse toxice în natură și în canalizare, să oprească apa de la robinet atunci când se spală pe dinți și să foloseas-că doar un pahar cu apă pentru aceasta și să-și învețe, la rândul lor, părinții aceste lucruri. Elevii au mai aflat că este mai bine să facă un duș decât o baie, să nu lase apa să curgă când se săpunesc, să-și spele jucăriile sau bicicleta folosind o găleată cu apă și un burete și să-și sfătuiască părinții să nu folosească mașina de spălat de-cât dacă e plină de rufe. Ei au mai învățat și că e bine să strângă apa de ploaie și s-o folosească la udatul plantelor, la spălatul mașinii sau în alte activități.

La Domnești, în ultima zi a campaniei, mi­cuții au fost foarte implicați în lec­ția deschisă, care mai de care dorind să-ți etaleze cunoștințele aflate din pliante, sau să răspundă la chestionarul de tip „cine știe câștigă”. Ei au primit de la organizatori caiete, șepcuțe și tricouri inscripționate cu deviza „Să prețuim apa!”.

”Prin intermediul copiilor se are în vedere diseminarea informațiilor în mediul familial sau către persoane din cercul de prieteni ai acestora. Astfel, grupul țintă vizat este lărgit prin efectul «bulgărelui de zăpadă», co­piii devenind mesagerii mesajului transmis în timpul campaniei”, ne-a spus unul dintre organizatori.

Școala nr. 1 Cernica

Școala nr. 1 Ciorogârla

Școala nr. 1 Cornetu

Școala nr. 1 Dobroiești

Școala nr. 1 Bragadiru

Școala nr. 1 Brănești