Mihnea Costoiu speră ca, în următoarele luni, să fie adoptat cadrul legal prin care ­Măgurele să fie declarat „oraş al ştiinţei, oraş al luminii”

Cu prilejul recentei vizite a comisarului european pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă, Marie Geoghegan-Quinn, pe șantierul unde se va construi laserul de mare putere de pe platforma de la Măgurele, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat că, speră ca, până la finele acestui an să fie adoptat cadrul legal prin care Măgurele să fie declarat, oficial, „oraş al ştiinţei, oraș al luminii“.

„Dacă Direcţia Generală de Cercetare şi doamna comisar nu sprijineau acest proiect (n.r. – ELI-NP – Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), acesta nu putea fi realizat. Este cea mai importantă infrastructură europeană pentru cercetare care se construieşte în acest moment. Invit oaspeţii să vadă cum a explodat la propriu acest proiect, care sunt diferenţele surprinse în fotografii între ceea ce era acum trei luni (n.r. – la inaugurare) şi ceea ce este astăzi. Şi este o dovadă a faptului că şi în România se poate. Este copilul nostru răsfăţat. Guvernul a asigurat în acest an finanţarea proiectului (500 de milioane de lei) până când programul operaţional va fi deblocat pentru a depune la Comisie rambursările“, a completat Costoiu.

Aceste declarații au fost făcute în fața comisarului european, care a participat alături de oficiali români, pe platform de la Măgurele, la inaugurarea unui accelerator de 3 milioane de volţi care va fi folosit la studiul materialelor cu mijloace nucleare. Și așa cum arătam mai sus, comisarul european a vizitat și s-a arătat extrem de încântată de stadiul lucrărilor ce se efectuează pe șantierul ELI-NP.

Vizita a avut loc în contextul lansării, la București, pe 4 octombrie a.c., a Programului cadru european pentru Cercetare și Inovare „Orizont 2020“, program care dispune de un buget de peste 70 de milioane de euro și reprezintă un instrument ce îşi propune consolidarea poziţiei Uniunii Europene în domeniul ştiinţei, dar contribuie şi la abordarea provocărilor globale. Programul pune accent pe sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii care au potenţial de inovare.