Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că, în curând, Guvernul urmează să modifice Legea privitoare la func­ționarea Agenției Domeniilor Statului (ADS). Prin această acțiune, se urmărește liberalizarea pieței funciare.

„Noua lege a ADS va rezolva două probleme. În primul rând, va asigura competitivitatea fermierului român, dându-i şansa fie vecinului, fie arendaşului sau statului să aibă dreptul de preempţiune. Pe de altă parte, ADS va administra capitalul funciar pe care îl are şi va reglementa piaţa funciară“, a afirmat Daniel Constantin. 

El susţine că noul act normativ va crea cadrul necesar pentru ca ADS să avizeze orice vânzare sau schimb de teren, dar şi să participe la procesul de comasare a terenurilor. „ADS trebuie să aibă rolul de a interveni pe piaţa funciară. Să cumpere suprafeţe mici şi să vândă suprafeţe mari. Cu alte cuvinte, să ajute la procesul de comasare. Să cumpere parcele de două, trei, cinci sau zece hectare şi să vândă 100 de hectare, cel puţin“, a adăugat ministrul Agriculturii. Daniel Constantin a spus că se are în vedere ca fermierii să fie susţinuţi financiar pentru cumpărarea terenurilor, prin acordarea unor credite avantajoase, garantate de stat.